Kortkolom economie

UWV: eind 2013 zeker 135.000 banen weg

Amsterdam. De Nederlandse arbeidsmarkt zal, als gevolg van de economische malaise, eind 2013 135.000 minder banen tellen. Dat voorspelt het UWV Werkbedrijf in het gisteren verschenen rapport UWV Arbeidsmarktprognose. Vorig jaar kromp de arbeidsmarkt met 50.000 banen. Dit jaar verwacht de UWV daar bovenop een daling van 85.000 banen. De krimp doet zich voor in nagenoeg alle sectoren. De UWV benadrukt dat het om schattingen gaat, op basis van de jongste CPB-cijfers. Volgende maand publiceert het CBS cijfers over de werkelijke krimp op de arbeidsmarkt. De Nederlandse arbeidsmarkt telt 7,8 miljoen werknemers. (NRC)

Weer buitenlandse overname Aegon

Amsterdam. Aegon heeft opnieuw een overname gedaan in het buitenland. Gisteren maakte de Nederlandse verzekeraar bekend dat het het Roemeense Eureko heeft gekocht. Dat bedrijf verkoopt onder meer levensverzekeringen. Ook kunnen mensen er pensioensparen. Met de overname wordt Aegon de op twee na grootste aanbieder van pensioenen in Roemenië, met 650.000 pensioenspaarders. Roemenië telt 21,5 miljoen inwoners. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Het beheerd pensioenvermogen is 120 miljoen euro. Aegon deed vorige maand ook een overname in Oekraïne. (NRC)

Onderwijsbond stapt uit nieuwe FNV

Amsterdam. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil geen deel uitmaken van de nieuwe FNV. De hervormingsplannen van interim-voorzitter Ton Heerts bieden volgens de AOB te weinig garanties voor de autonome positie die de AOb nu binnen de FNV heeft. De AOb trekt zich in mei terug. In de nieuwe FNV maken de drie grote bonden, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw in belangrijke mate de dienst uit, zowel in het ledenparlement als in het dagelijks bestuur. (NRC)

Brussel wil ruimere transactietaks

Amsterdam. De Europese Commissie wil de transactietaks, de belasting op de handel in financiële producten zoals derivaten, uitbreiden. Dat blijkt uit een conceptvoorstel van de Commissie die door de Financial Times is ingezien. Een aantal EU-landen zoals Groot-Brittannië weigeren de taks in te voeren. Londen is een van de belangrijkste financiële centra van de wereld. De Commissie zegt nu dat de taks moet gelden voor alle handel in effecten die uitgegeven zijn in landen die er wel aan meedoen, ongeacht waar die handel gebeurt. (NRC)

Overname van Mediq zo goed als rond

Amsterdam. De overname van apothekersketen en distributeur van medische hulpmiddelen Mediq lijkt een formaliteit. Beleggers blijken meer dan 96 procent van de aandelen te hebben aangemeld bij de Amerikaanse investeerder Advent. Die verhoogde onlangs het bod op Mediq van 13,25 naar 14 euro per aandeel, waardoor de totale overnameprijs op ruim 0,8 miljard komt. Advent zal uiterlijk komende vrijdag 1 februari laten weten of zij het bod door zal zetten. (NRC)