Kortkolom buitenland

Zuid-Korea lanceert met succes raket

Seoul. Zuid-Korea heeft vanmorgen met succes een raket afgevuurd in de ruimte. De raket heeft een weersatelliet in omloop gebracht. Twee eerdere lanceringen, in 2009 en 2010, waren mislukt. De nieuwe poging was met spanning tegemoet gezien omdat buurland en rivaal Noord-Korea er vorige maand in was geslaagd een eigen raket te lanceren, die eveneens een satelliet in omloop bracht. Het kwam Noord-Korea op internationale sancties te staan. (AP, Reuters)

Weer polioteam in Pakistan aangevallen

Peshawar. Een politieman die een team beschermde dat kinderen inent tegen polio, is gisteren in de provincie Khyber Pakhtunkhwa in het noordwesten van Pakistan doodgeschoten door mannen op een motorfiets. Het team bleef ongedeerd. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. In december doodden radicale moslims al negen leden van anti-polioteams. Sommigen zien de vaccinatie als een samenzwering van de Amerikanen. Elders in de provincie verwondde een man gisteren een vaccinatiemedewerker met een bijl. (AP, AFP)

Australië gaat in herfst naar stembus

Canberra. De Australische premier Julia Gillard heeft vanmorgen verrassend verkiezingen aangekondigd voor 14 september. Veel waarnemers hadden erop gerekend dat ze zou wachten tot een voor haar gunstiger tijdstip. Opiniepeilingen wijzen uit dat de Liberale Nationale Partij van oppositieleider Tony Abbott op het ogenblik ruim voor ligt op Gillards Labor Partij. Volgens analisten hoopt ze dat een lange campagne in haar voordeel zal werken. (Reuters, AP)

Jemen pakt schip met wapens ‘uit Iran’

Sana’a. De Jemenitische kustwacht heeft een schip met een lading wapens aangehouden tijdens een gezamenlijke operatie met de Amerikaanse marine. Dat heeft het staatspersbureau gisteren bekendgemaakt. Volgens Washington kwam het schip uit Iran. De Jemenitische en de Amerikaanse regering beschuldigen Iran al geruime tijd van wapenzendingen aan rebellen in het noorden van Jemen. Iran ontkent elke steun aan de rebellen. (AP)

Senaat keurt Kerry’s benoeming goed

Washington. De benoeming van John Kerry als nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is gisteren met een grote meerderheid goedgekeurd door de Senaat. De Democratische senator en oud-presidentskandidaat Kerry wordt waarschijnlijk deze week geïnaugureerd. Zijn voorganger Hillary Clinton heeft vrijdag haar laatste werkdag. (AP)

Twintigtal doden bij vliegtuigramp Almaty

Almaty. Bij een vliegongeluk bij Almaty, de hoofdstad van Kazachstan, zijn gisteren 21 mensen omgekomen. Het vliegtuig, type Bombardier, stortte in de mist neer. In december voltrok zich in Kazachstan ook een vliegongeval met tientallen doden. (AFP, AP).