Kortkolom binnenland

Roermond blijft met Van Pol samenwerken

Roermond. Dat projectontwikkelaar Piet van Pol verdacht wordt van het omkopen van ex-wethouder Jos van Rey, is voor burgemeester en wethouders van Roermond „vooralsnog” geen aanleiding de samenwerking met Van Pol te bevriezen. Dat zegt het college in reactie op de invallen gisteren bij de projectontwikkelaar. In de stad staan nog verschillende projecten op stapel die door Van Pol en Van Rey zijn voorbereid. Van Pol zou jarenlang bevoordeeld zijn door Van Rey, die in ruil daarvoor steekpenningen kreeg. De reactie van Roermond is opmerkelijk. In 2009 besloot de gemeente Heerlen de wegenbouwer Janssen de Jong Infra voor twee jaar op de zwarte lijst te zetten, nadat duidelijk was geworden dat het bedrijf gerommeld had met facturen. Van Pol is ook betrokken bij ontwikkelingsplannen in de gemeente Kerkrade. De gemeenteraad daar betwijfelt of de samenwerking met Van Pol moet doorgaan. Het Kerkraadse college van B en W laat weten dat het zich beraadt over de rol van Van Pol. (NRC)

Kamer stemt in met toetreding Kroatië

Den Haag. De Tweede Kamer stemt in grote meerderheid in met het toetreden van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli aanstaande. Voorwaarde is dat de Europese Commissie dit voorjaar concludeert dat het land nog altijd voortgang maakt met de door de EU vereiste hervormingen. Kroatië zou de 28ste EU-lidstaat worden. De laatste uitbreiding van de Unie was in 2007, toen Roemenië en Bulgarije toetraden. Naderhand is binnen de EU erkend dat beide landen te snel zijn toegelaten: de rechtsstaat functioneerde er nog niet naar de normen van de EU. Mede onder druk van Nederland zijn bij de onderhandelingen met Kroatië over het aanpassen van hun wetgeving de regels aangescherpt. In totaal duurden de besprekingen tussen Kroatië en de Unie zes jaar. (NRC)

Nieuwe wethouders in college Wassenaar

Den Haag. De gemeente Wassenaar krijgt allemaal nieuwe wethouders. Het gaat om Fatma Koser Kaya, voormalig Tweede Kamerlid voor D66, Leendert de Lange (VVD) en Eppe Beimers (CDA). In december viel het gemeentebestuur van Wassenaar over een kostenoverschrijding van 1,8 miljoen euro bij de aanleg van een fietstunnel. Informateur Bruno Bruins sloot onlangs een nieuw bestuursakkoord. Naast de drie partijen die de wethouders leveren, wordt dat akkoord ook gesteund door de PvdA en de Democratische Liberalen Wassenaar. De drie wethouders worden binnenkort beëdigd. (NRC)

Aardbeving uit zomer breekt alsnog record

Loppersum. De aardbeving bij het Groningse Loppersum van 16 augustus vorig jaar was zwaarder dan eerder aangenomen. De beving had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter en niet 3,4, zoals aanvankelijk was gemeld. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het KNMI. Daarmee is het de zwaarste beving ooit in de provincie Groningen. Onderzoekers hebben berekend dat de schokken als gevolg van gaswinning in de provincie in aantal en in kracht gaan toenemen, mogelijk tot 5 op de schaal van Richter. (NRC)