Kijken: oud-Congreslid Giffords houdt emotioneel pleidooi tegen wapengeweld

Giffords werd tijdens het voorlezen van haar verklaring ondersteund door haar echtgenoot. Foto AP / Susan Walsh

Voormalig Congreslid Gabrielle Giffords, die twee jaar geleden in het hoofd werd geschoten bij een schietpartij in Arizona, heeft bij een hoorzitting van de Senaat een emotioneel beroep gedaan aan haar oud-collega’s om actie te ondernemen tegen vuurwapengeweld. Giffords, die moeizaam spreekt sinds de aanslag, zei dat het nu echt tijd is voor maatregelen.

Giffords mocht de hoorzitting van vandaag, die is georganiseerd vanwege de schietpartij in Connecticut op 14 december, openen met een korte verklaring. Ondersteund door haar man Mark Kelly zei ze:

“This is an important conversation for our children, for our communities, for Democrats and Republicans. [...] Speaking is difficult. But I need to say something important. [...] Violence is a big problem. Too many children are dying - too many children. We must do something. It will be hard. But the time is now. [...] You must act. Be bold, be courageous. Americans are counting on you. Thank you.”

http://www.youtube.com/watch?v=udDl7a03VbI

‘NRA behartigt belangen van marginale ideologie’

Giffords zet zich sinds ze slachtoffer werd van een schietpartij in om het vuurwapengeweld in de VS aan te pakken. Ze lanceerde begin deze maand met haar man AmericansForResponsibleSolutions.org. Hun doel: geld inzamelen als tegenwicht tegen de invloed van de wapenlobby. Over die wapenlobby schreef ze eerder in de krant USA Today:

“Groepen die zeggen dat ze wapenbezitters vertegenwoordigen maar in werkelijkheid de belangen van een marginale ideologie behartigen, gebruikten het grote geld en hun invloed om het Congres te temmen. [...] Het gevolg is dat we kwetsbaarder zijn voor vuurwapengeweld.”

NRA-directeur verdedigt wapenbezit vol overtuiging

Het gezicht van de wapenlobby in de VS, directeur van de National Rifle Association Wayne LaPierre, werd later vandaag ook gehoord door de Senaatscommissie. Hij keerde zich opnieuw fel tegen iedere inperking van het vrij wapenbezit en herhaalde zijn pleidooi voor meer gewapende beveiligers op scholen:

http://www.youtube.com/watch?v=8hPrjMQlb6Y

    • Pim van den Dool