Juliana twijfelde aan kunde kroonprins

In deze rubriek berichten wij de komende maanden over de troonswisseling op 30 april.

Helm in wapen

Vanaf de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april zal de kroon in het koninklijke wapen vervangen zijn door een helm. Het wapen wordt onder meer gebruikt voor het koninklijke briefpapier. Net als zijn moeder zal Willem-Alexander ook de Koninklijke Standaard voeren. Deze vlag wordt gehesen op de woon- en werkpaleizen op dagen dat de koning in het land is. Beatrix voert na haar abdicatie hetzelfde wapen als voor haar troonsbestijging in 1980.

Bedenkingen Juliana

Oud-premier Lubbers onthulde gisteren in de actualiteitenrubriek Nieuwsuur dat koningin Juliana bedenkingen had over de geschiktheid van haar kleinzoon Willem-Alexander voor het koningschap. Juliana had hem op paleis Soestdijk ontboden om dat te bespreken, zei Lubbers. Lubbers verzekerde haar dat hij alle vertrouwen had in de prins.

Comité inhuldiging

Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers (D66) gaat een ‘nationaal comité inhuldiging’ voorzitten dat de organisatie en coördinatie op zich neemt van de festiviteiten rond 30 april. Wijers, voormalig topman van AkzoNobel, moet volgens premier Rutte gehoor geven aan de „uitdrukkelijke wens van het nieuwe koningspaar” dat de inhuldiging „door alle Nederlanders in gezamenlijkheid wordt gevierd”.

Vrijmarkt

De vrijmarkt in Amsterdam zal 30 april „waar mogelijk” gewoon doorgaan. Koninginnedag moet een volksfeest zijn, is het uitgangspunt van burgemeester Van der Laan. De abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander vinden plaats in het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk. Nog niet duidelijk is of hiervan ook op straat iets te zien zal zijn.

Nieuwe munten

De in Nederland gedrukte euromunten met de beeltenis van koningin Beatrix zullen nog jaren in omloop blijven. Over niet al te lange tijd komen er munten bij met het hoofd van koning Willem-Alexander erop. Een ‘muntcommissie’ gaat ontwerpers vragen een nieuwe munt te bedenken. Een voorselectie wordt na 30 april ter consultatie voorgelegd aan Willem-Alexander. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) beslist over het definitieve ontwerp.