Iran zegt een succesvolle ruimtevlucht met een aapje te hebben uitgevoerd

An Iranian scientist holds a live monkey strapped into a chair at an unknown location on January 28, 2013, which Iranian news agencies said returned alive after it traveled in a capsule to an altitude of 120 kilometres (75 miles) for a sub-orbital flight. Iran took a "big step" towards sending astronauts into space by 2020, successfully launching a monkey above the Earth's atmosphere, Defence Minister Ahmad Vahidi told state television. AFP PHOTO/IRNA/MOHAMMAD AGAH AFP

Iran zegt dat het een aapje in de ruimte heeft gebracht én levend op aarde heeft teruggebracht. Veel landen maken zich zorgen over Iraanse lanceringen, omdat op dergelijke draagraketten ook kernkoppen zouden kunnen worden bevestigd. Met name Israël en de Verenigde Staten denken dat Iran er een geheim nucleair wapenprogramma op na houdt. Iran ontkent dat.

Het was niet de eerste keer dat Iran aankondigde levende wezens in een baan om de aarde te hebben gebracht. In 2010 maakte het bekend een muis, een schildpad en een paar wormen te hebben gelanceerd en eveneens teruggebracht.

Er is alleen geen onafhankelijke bevestiging van de berichten. In 2008 sjoemelde Iran met de foto van een raketlancering. Op de foto was de lancering van vier raketten te zien, terwijl later bleek dat er maar drie inderdaad de lucht in waren gegaan. Later dat jaar liep de lancering van een zelfgebouwde draagraket met een testsatelliet volgens Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen uit op een „dramatische mislukking”. Die lancering was ook door Teheran als een succes gepresenteerd.

Noch de Amerikaanse resusaap Albert I noch de Sovjet-hond Laika overleefde in de jaren zestig een bezoek aan de ruimte. De Franse makaak Martine was in 1967 de eerste die haar verblijf buiten de atmosfeer overleefde.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder zei de reis van de Iraanse aap niet te kunnen bevestigen, maar hoe dan ook bezorgd te zijn omdat een dergelijke lancering „van belang kan zijn voor de ontwikkeling van ballistische langeafstandsraketten”.

De Amerikaanse gepensioneerde hoogleraar ruimtepolitiek, John Logsden, bagatelliseerde de zaak. „Ze [Iran] waren al in staat om wapenkoppen te lanceren in hun regio”, zei hij tegen persbureau AP. NRC