In Azië vangen ze de klappen beter op

Met de arbeidsmarkt gaat het overal slecht. Toch lijken de minder ontwikkelde landen een beter antwoord te hebben dan wij.

It’s a small world after all. En daarom kregen bijna alle landen van de wereld de afgelopen jaren een tik, door Europa’s crisis en werkloosheid. Dat stelt het International Labour Office (ILO) in Genève in het pas verschenen Global Employment Trends-rapport 2013.

Wereldwijd kwamen er in 2012 vier miljoen werklozen bij. En de werkloosheid in bijvoorbeeld de Filippijnen of in Nigeria heeft te maken met de werkloosheid hier. Al was het maar omdat we de afgelopen jaren weinig consumeerden of investeerden.

Maar tot lichte verbazing van het ILO, dat uitweidt over hoe de wereld zich herpakt na de jobdip, herstelt de werkgelegenheid in minder ontwikkelde economieën sneller van de klappen dan die van bijvoorbeeld Nederland. En dan is de werkloosheid in Nederland nog relatief laag. 7 procent eind vorig jaar, tegenover 8,6 procent gemiddeld in Europa (en zelfs 26 in Spanje). Nee, dan Oost-Azië: 4,3 procent. De Caraïben: 6,5 procent. Sub-Sahara Afrika: met 7,6 procent niet zo veel slechter dan hier.

Volgens het ILO gaapt er een nieuwe kloof tussen de ontwikkeldste regio’s van de wereld en de up-and-comers. Sinds de crisis zijn de werkloosheidscijfers hier ver boven historische niveaus. Terwijl die in ‘bijna elke minder ontwikkelde regio’ juist lager dan gemiddeld zijn.

Wat doen de landen in opkomst beter dan wij? Volgens het ILO om te beginnen gewoon kopen, verkopen, werken: ‘By and large, developing economies have significantly outperformed developed countries.’

Azië is het Westen zelfs zo aan het voorbij presteren dat het niet leuk meer is. In 2007 – voor de ergste klap – groeiden economieën van West-Europa en de VS nog met gemiddeld 2,7 procent. Zuid-Azië in dat jaar: 9,4 procent. Oost-Azië: 12,1 procent.

Daarbij – en dat zegt het ILO voorzichtig – zou het weleens kunnen zijn dat veel minder ontwikkelde landen betere crisismaatregelen hebben genomen dan Nederland, Duitsland of Frankrijk. De EU bestreed de crisis vooral door ‘fiscale en monetaire maatregelen met beperkte effectiviteit’.

Veel minder welgestelde landen richtten zich juist op het creëren van werkgelegenheid. Het Amerikaanse blad The Atlantic gaf daar vorige week al een ongezouten oordeel over. ‘Europa’s schuldencrisis is nu onder controle, maar de werkloosheid is nooit erger geweest.’

Reden, volgens het blad: er is vooral bezuinigd. En dat was goed voor de financiële sector, maar rampzalig voor banen en groei. ‘History will almost certainly show that Europe did the wrong thing.’

Kan Nederland lessen trekken van minder welgestelde naties? Ja, zegt het ILO. Het mag wel wat minder met alle bezuinigingen. Vooral middelgrote en kleinere bedrijven dienen geholpen te worden. En denk aan de werkloze jeugd.

Overigens heeft nog geen groei een einde kunnen maken aan die andere kloof die nog tussen het Westen en veel andere regio’s prijkt. De werkloosheid mag hier hoog zijn, het percentage mensen dat op de rand van armoede balanceert is een fractie van wat wereldwijd gemiddeld is.

    • Wouter Smilde