Ik werd verliefd op Nederland

In de rubriek Pitch krijgen lezers die een nieuwe baan zoeken de kans zichzelf te pitchen. Promoot jezelf in 250 woorden.

Kandidaat

Naam: Iwona Lisiecka (26)

Was: freelance product designer in Polen

Wil een baan als: product designer in Nederland

Werkloos sinds: februari 2012

Salaris: „Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat gebruikelijk is in Nederland.”

Pogingen om werk te vinden: „Ik ben langs verschillende designbureaus geweest en heb veel brieven geschreven.”

Pitch

„Als afgestudeerd product designer uit Polen vertrok ik vorig jaar naar Nederland voor seizoenswerk. Ik had een pauze nodig van het designen na mijn studie. Het was heel hard werken, zes dagen in de week, elf uur per dag tussen de bloembollen. Maar ik werd verliefd op Nederland en besloot hier naar een ‘echte’ baan te zoeken.

„Met mijn portfolio onder mijn arm ging ik langs bij designbureaus die ik op internet vond. Sommigen reageerden enthousiast, maar hadden geen plek, anderen vonden het brutaal dat ik hen zomaar stoorde. Ik had gehoopt indruk te maken met mijn persoonlijkheid, maar ontdekte dat je beter van tevoren kunt bellen. Helaas leverde ook dat weinig op.

„Ik zou graag een baan of een stage willen bij een bureau dat design toepast in de maatschappij. Want voor mij is design veel meer dan vorm alleen. Een goed ontwerp kan veel invloed hebben op ons leven. Zo houd ik van ‘universal design’, dat ernaar streeft gehandicapten niet te discrimineren met bijvoorbeeld een eigen ingang, maar de entree zo ontwerpt dat iedereen door dezelfde deur kan.

„Dankzij verschillende stages en freelance werk heb ik al redelijk veel ervaring. Mijn afstudeerproject gaat waarschijnlijk binnenkort in productie. Het is een kattenhok voor dierenasiels. Na het gedrag van katten uitgebreid te hebben bestudeerd, ontwierp ik het ‘perfecte kattenhok’. Comfortabel voor de katten, met bijvoorbeeld een ruimte waar ze zich kunnen afzonderen. Maar ook mooi van buiten, want de vorm heeft veel invloed op het gemoed van de verzorgers.”

Ben jij ook op zoek naar een baan en wil je jezelf graag pitchen? Of heb jij misschien de ideale baan voor Iwona Lisiecka? Mail naar werk@nrc.nl

    • Adinda Akkermans