Ik hou niet van gierigheid Verdienen Uitgeven

Een kijk in het huis(houdboekje) van Silviya Sobaci-Verdooren. Foto: Peter de Krom

Silviya Sobaci-Verdooren (32) werkt 3,5 dag in de week als website-ontwerper bij haar eigen bedrijf Sobaci Design. Ze is Turks-Armeens, werd geboren in Duitsland, studeerde in Zwitserland en kwam zeven jaar geleden naar Nederland voor de liefde. Silviya woont met haar man en hun dochter van 1,5 in een koophuis.

Verdienen

’Bijna alles wat ik verdien gaat op aan de kinderopvang en de hypotheek. Jasper, mijn man, is IT-consultant en verdient een stuk meer dan ik; eigenlijk draagt hij mijn bedrijf. Ik ben pas een jaar bezig als zzp’er, in de toekomst hoop ik natuurlijk wel beter te gaan verdienen. Dan kan mijn dochter ook vaker naar de crèche en kan ik meer werken dan nu.

„Ik investeer in mijn bedrijf door me nu ook te profileren als fotograaf. Ik heb een cursus gevolgd en ben mijn fotoportfolio aan het uitbreiden. Zo onderscheid ik mezelf van andere webdesigners: ik kan ook de fotografie voor een site verzorgen.

„Hiervoor werkte ik in dienst als redacteur bij de televisie. Het verliezen van zo’n vast salaris was wel wennen, maar ik zou niet meer terug willen. Ik doe nu wat ik het leukste vind, en het geeft me een supergoed gevoel om mijn eigen facturen te schrijven en dat geld dan ook te zien binnenkomen.

„Ik vraag me wel af ik niet te goedkoop ben, want ik weet dat veel andere webdesigners het dubbele rekenen. Aan de andere kant wil ik geen woekerprijzen vragen en betaalbaar blijven voor andere zzp’ers.

„Toen ik nog een vaste baan had, had ik altijd genoeg geld om leuke dingen te kopen. Dat moet ik als zzp’er missen; ik sta nu ook weleens rood. Maar ik krijg er veel voor terug. Zoals de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Soms begin ik bijvoorbeeld pas om elf uur in de ochtend met werken. En als Jasper ’s avonds naar karate gaat, kruip ik nog even achter mijn computer.”

Uitgeven

’Ik ben blij dat mijn man zo goed met geld kan omgaan. Hij houdt net als ik van uitgeven, maar hij kan ook sparen en potjes maken. Ik zeg eerder: ik wil dit nú hebben, bij meubels bijvoorbeeld. Maar als hij dan voorstelt een paar maanden te wachten, luister ik daar vaak wel naar. We hebben nooit ruzie over geld, ook al zetten we al ons geld bij elkaar op één bankrekening.

„Ik zou nooit gescheiden rekeningen willen, en ik zou nooit met Jasper getrouwd zijn als hij krenterig was geweest. Gierigheid is in Turkije een grote schande. Stellen hebben er ook geen gescheiden bankrekeningen. Ik vind het heel irritant als Nederlanders een parkeerbedrag van vijf euro met zijn vieren willen delen, of als iemand in het café zegt: ik ga apart betalen hoor, want ik heb maar één cola gehad. In Turkije vecht iedereen juist om een rondje te mogen geven.

„Sinds onze dochter er is, gaan we minder uit eten, en ik koop ook niet zo vaak meer kleren. Of ik wacht op de uitverkoop. Het moeder worden heeft me vanzelf verstandiger gemaakt met geld; het brandt niet meer in mijn portemonnee, zoals vroeger. Ik spaar, want ik wil dat Kayla niets tekortkomt en dat we later samen leuke dingen kunnen doen: naar musea, op reis. En ik wil dat ze naar een goede universiteit kan.

„Ik heb wel een lichte gokverslaving als ik bij mijn broer in Duitsland ben. Dan zitten we de hele zaterdag naar de Bundesliga te kijken, om ’s avonds aan de voetbaltoto mee te doen. Ik heb er nog nooit iets mee gewonnen.”