IJsland hoeft Nederland niets terug te betalen

De IJslandse overheid hoeft niet garant te staan voor Nederlandse spaarders die ooit geld hadden ondergebracht bij Icesave, de internetbank die in 2008 failliet ging.

Amsterdam. Een Europees arbitragehof heeft gisteren herbevestigd dat Nederland de verliezen als gevolg van het faillissement van Icesave niet kan verhalen op de IJslandse overheid. Het is een bindende uitspraak in een jarenlang lopend conflict tussen de Nederlandse regering en IJsland.

Na het faillissement van Icesave was de Nederlandse Staat voor ruim 1,3 miljard euro bijgesprongen. Daarmee konden de IJslanders Nederlandse spaarders compenseren. De Nederlandse Staat zou de 1,3 miljard uit de failliete boedel van Icesave terugkrijgen. Mocht dat niet lukken, dan zou de IJslandse staat in de ogen van Den Haag garant moeten staan, conform regels van de Europese vrijhandelsorganisatie EFTA. Nederland en IJsland zijn daar beide bij aangesloten.

De IJslandse regering weigerde van begin af aan garant te staan voor de 1,3 miljard. IJslandse belastingbetalers, was haar redenering, mochten niet opdraaien voor de risico’s die Nederlanders spaarders namen op zoek naar hogere rentes.

Het speciale arbitragehof van de EFTA stelde IJsland gisteren in het gelijk. De gevolgen voor Nederlandse spaarders zijn overigens nihil. De IJslandse regering heeft gezegd dat Icesave het geld keurig zal terugbetalen. Uit de verkoop van de inboedel, die nog gaande is, komt genoeg geld vrij om het volledige voorgeschoten bedrag terug te betalen. NRC