Hoogste legerchef vreest ineenstorting van Egypte

Het geweld in het land houdt ondertussen aan.

Kairo. De Egyptische legerchef en minister van Defensie heeft gewaarschuwd voor „de ineenstorting van de staat” als de politieke richtingenstrijd voortduurt. De waarschuwing van generaal Abdel-Fattah al-Sissi kwam te midden van een nieuwe golf van geweld die sinds een week verscheidene steden treft. Meer dan vijftig mensen zijn om het leven gekomen bij aanhoudende botsingen met de oproerpolitie, de meesten in de stad Port Said, aan het Suezkanaal.

Pogingen van de fundamentalistische president Mohammed Morsi om de crisis te bezweren, hebben nog geen effect. De politieke oppositie heeft geen gehoor gegeven aan zijn uitnodiging voor dialoog.

Generaal Abdel-Fattah al-Sissi waarschuwde dat het conflict tussen de verschillende politieke krachten „toekomstige generaties bedreigt”. Zijn toespraak werd gepubliceerd op de officiële Facebook-pagina van de Egyptische strijdkrachten. Het leger is ingezet in de onrustige steden aan het strategische Suezkanaal en president Morsi heeft er een avondklok afgekondigd. Maar grote menigten betogers in Port Said, Suez en Ismailia trokken zich daar niets van aan. Ook in Kairo werd weer geprotesteerd. Bij nieuwe botsingen vielen in Port Said weer twee doden. Generaal Sissi noemde de economische, politieke en sociale problemen waarmee het land wordt geconfronteerd „een werkelijke bedreiging voor de veiligheid van Egypte en de samenhang van de Egyptische staat”. Reuters, AFP