Grappen en grollen over sterrenkunde

Met de Amerikaanse media-astronoom Neil deGrasse Tyson kun je lachen. Hij is geregeld over de vloer in de comedyshows van Jon Stewart en Stephen Colbert, maar hij heeft ook zijn eigen komische praatshow. Half januari ging het over de marsrobot Curiosity, die de afmetingen zou hebben van een suv. Acteur Jim Gaffigan: “Een suv? Hadden ze niet iets kunnen nemen wat beter was voor het milieu? Astrobioloog David Grinspoon: “De vorige was zo groot als een Mini, en die had zonnepanelen. This one got nukes.” Waarna Grinspoon en Tyson half in ernst redetwisten over de vraag of hier sprake is van een ‘kerncentrale’ of een ‘apparaat op kernenergie.’

In een andere episode van deze maand interviewt Tyson de Amerikaanse tv-kok Anthony Bourdain en bespreekt hij diens verhalen met voedingskundige Marion Nestle (uit te spreken als ‘nessel’) en komiek Eugene Mirman. Weinig dijenkletsers hier maar wel deze ernstige vaststelling van Bourdain: “Als je je eerste varken hebt geslacht. krijg je een hekel aan verspilling. Iedereen zou het een keer moeten doen.”

    • Herbert Blankesteijn