Geen Tour de France voor Fränk Schleck: hij is een jaar geschorst

Schleck tijdens de afgelopen Tour. Foto EPA / Yorick Jansens

De Luxemburgse wielrenner Fränk Schleck is voor een jaar geschorst omdat hij tijdens de afgelopen Tour de France betrapt werd op het verboden ‘vochtafdrijvende’ middel Xipamide. De schorsing is met terugwerkende kracht en geldt dus tot 14 juli van dit jaar.

De UCI zei destijds dat de test na de finish in Le Cap d’Agde was afgenomen. Er zat Xipamide in zijn urine. Dat is een diureticum, een medicijn dat vocht afdrijft. Met andere woorden: je gaat er eerder van plassen. Het is aannemelijk dat Schleck het middel gebruikte om de sporen van dopinggebruik kwijt te raken; ook die sporen verlaten het lichaam eerder met een diureticum. Xipamide is niet prestatiebevorderend, maar staat wel op de dopinglijst.

De straf betekent dat Schleck, die de oudere broer is van Andy, niet kan meedoen aan de Tour de France. Die begint op 29 juni, ruim twee weken voordat zijn schorsing afloopt.

Zelf hield de Luxemburger na zijn positieve test vol dat hij vergiftigd moest zijn.

    • Peter Zantingh