FED: krimp Amerikaanse economie vooral door gevolgen Sandy

Dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent is gekomen had vooral te maken met het weer en andere “tijdelijke oorzaken”. Dat heeft de FED vanavond gezegd. De centrale bank doelt vooral op de gevolgen die orkaan Sandy had voor de economie.

De Amerikaanse beurzen stonden vanavond in het rood door de slechte berichten over de Amerikaanse economie. Foto Getty Images / Spencer Platt

Dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent is gekomen had vooral te maken met het weer en andere “tijdelijke oorzaken”. Dat heeft de FED vanavond gezegd. De centrale bank doelt vooral op de gevolgen die orkaan Sandy had voor de economie.

Economen reageerden vanmiddag verrast op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel waaruit bleek dat de Amerikaanse economie het afgelopen kwartaal licht is gekrompen, terwijl gerekend was op een groei van ongeveer 1,2 procent. De FED kondigde vanavond zoals verwacht aan door te gaan met de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank al lange tijd inzet om de groei te bevorderen. De FED houdt zijn belangrijkste rentestand al bijna vier jaar op 0 tot 0,25 procent. Ook zet de FED de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar door.

Naast Sandy zijn er meer oorzaken voor de terugval van de Amerikaanse economie. Zo begon de regering-Obama door de grootste bezuinigingsoperatie in veertig jaar op het defensieapparaat. De defensie-uitgaven krompen 22 procent, na een stijging van dertien procent een kwartaal eerder. De totale overheidsuitgaven daalden mede daardoor vijftien procent. De niet-militaire uitgaven groeiden nog wel, met 1,4 procent.

De bezuinigingen van de overheid haalden 1,3 procentpunt van de economische groei af. Het afbouwen van voorraden verlaagde de groei met nog eens 1,3 procentpunt. Zonder deze factoren zou de economische groei dus wel positief uitpakken. Consumentenuitgaven, die goed zijn voor meer dan twee derde van het bbp, groeiden 2,2 procent en leverden daarmee de enige positieve bijdrage aan de economie.