Everton wil Leroy Fer bij nader inzien toch niet hebben

Leroy Fer tijdens een Twente-training in december. Hij gaat alsnog niet naar Everton.
Leroy Fer tijdens een Twente-training in december. Hij gaat alsnog niet naar Everton. Foto ANP / Vincent Jannink

Leroy Fer gaat toch niet naar Everton. Eergisteren kwam naar buiten dat de club uit Liverpool de middenvelder van FC Twente voor tien miljoen euro zou kopen, maar de deal is alsnog afgeketst.

Dat bevestigt Everton vandaag.

Twitter avatar SkySportsNews Sky Sports News Everton confirm that £8.5m deal to sign Leroy Fer from FC Twente is off - more on #SSN

De club zegt dat de transfer ‘na uitgebreide onderhandelingen’ in de afgelopen 24 uur alsnog in het water is gevallen. Over de reden laat Everton niets los. Britse media zeggen dat bij de medische keuring van gisteren een probleem met de knie van Fer aan het licht kwam, waardoor de huidige nummer vijf van de Premier League de aankoop niet meer zag zitten.

‘Everton heeft zo lang gerekt dat we er nu klaar mee zijn’

Joop Munsterman, de voorzitter van FC Twente, klonk gisteren al geagiteerd omdat Everton maandag akkoord ging en dinsdag ‘doodleuk weer opnieuw wilde onderhandelen’. Tegen TC Tubantia zei hij vandaag dat de overgang nu ‘van de baan is’.

“Op voorhand willen wij spelers niet tegenhouden. Maar Everton heeft het dermate lang gerekt dat we er nu klaar mee zijn. Leroy Fer blijft bij FC Twente.”

‘Everton schrok van ophef over ernstig misdrijf’

Een andere reden, genoemd door De Telegraaf, zou zijn dat Fer binnenkort in het nieuws komt omdat hij ‘een ernstig misdrijf’ zou hebben begaan in de periode dat hij nog bij Feyenoord speelde. Volgens de krant was dat bericht erg overtrokken (het gaat om ‘een licht vergrijp’) en in de wereld gebracht om de Twente-achterban ervan te overtuigen dat het een goed plan was om Fer van de hand te doen. Everton zou juist zo van de berichtgeving zijn geschrokken dat ze daardoor heroverwogen of ze de speler wilden hebben.

De advocaat van Fer, Bart Swier, zei gisteren tegen NRC ook dat het om een ‘licht feit’ gaat en dat de publiciteit ervoor ‘onnodig’ was:

“In tegenstelling tot de geruchten die maandag naar buiten zijn gekomen gaat het om een licht feit. OM handelt het binnenkort met een strafbeschikking af, de zaak zal dus niet voor de rechter komen. Dat dit nu in de publiciteit is gekomen is onnodig, ongewenst en beschadigend. In overleg met het OM doen wij geen mededelingen over de aard van het vergrijp.”

Het afketsen van de deal betekent ook dat FC Twente tijdens deze transferperiode niet meer naar een vervanger op zoek hoeft. Claudemir, een Braziliaan die eerder voor Vitesse speelde, en Djuricic van SC Heerenveen werden genoemd als mogelijke vervangers, maar ook die deur gaat nu dicht.