Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs 2013

Foto NRC / Merlin Daleman

Dichteres Ester Naomi Perquin is vanavond in Utrecht bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. Ze kreeg de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel voor haar derde boek Celinspecties.

De 33-jarige voormalig gevangenbewaarder wordt geroemd voor haar ‘verraderlijk luchtige toon en de onvoorspelbare wendingen’ in haar gedichten, zo schrijft de jury:

“Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben.”

“Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft”, vervolgt de jury. “Dit blijven proberen, ook wanneer je tegen de grenzen van het zichtbare en van de taal aanloopt. In het geval van Celinspecties levert het een bundel op van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken.”

Morgen nieuwe Dichter des Vaderlands

Perquin kreeg voor haar derde dichtbundel 25 duizend euro en een glaskunstwerk. Ze won van H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Sybren Polet en Menno Wigman, die door de jury waren geselecteerd uit 75 inzendingen. Vorig jaar won Jan Lauwereyns de prijs met zijn dichtbundel Hemelsblauw.

De VSB Poëzieprijs werd uitgereikt op de vooravond van de eerste gezamenlijke Poëzieweek, waarin evenementen als de Gedichtendag en de bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands samenkomen. Wie Ramsey Nasr in die functie opvolgt, wordt morgen bekendgemaakt.

    • Pim van den Dool