Een gratis vriendje

Ik ging een joggingbroek kopen. Bij mijn zus had ik er eens een gezien in de tijd dat Abercrombie & Fitch nog gewoon een merk uit Amerika was, en niet een discotheek.

Nu liep ik over het Koningsplein richting de Herengracht en had ik nog een half uurtje over. Het moment dat ik een hippe joggingbroek zou bemachtigen leek gekomen. Voor de deur van het imposante pand dat de laatste keer dat ik er was gewoon nog een warenhuis was, stond een jongen die zo uit Beverly Hills leek gelopen. Zijn instructies moeten ongeveer zo zijn geweest: geef de klant het gevoel dat ze speciaal is, behandel haar vooral niet alsof ze alleen maar voor een joggingbroek komt. De meeste winkels lossen dat op door overal spiegels op te hangen waarin je een tot twee maten voordeliger uitpakt, maar hier letten ze niet op de kleintjes. Hier krijg je er een eigen Beverly Hills 90210 vriendje bij om samen – dat is toch leuker – een nieuw setje voor je uit te zoeken.

De Abercrombie en Fitch beleving is een heel bijzondere. Buiten is het ergens onder nul, binnen is het 25 graden zodat de verkoopsters met maatje min 2 de laatste zomermode op bijpassend schoeisel kunnen tonen. De klanten in bontmutsen en lange jassen, de verkoopsters fris en half naakt op teenslippers. De muziek staat hard genoeg om al je hersencellen eruit te beuken, waardoor de gesprekken met de verkoopsters in strandkleding geen problemen hoeven op te leveren: “Een joggingbroek? Ja hoor, hier liggen ze. Oh, we hebben alleen nog de superskinny in een extra small. Een heel lekker broekje.” Ik kijk naar het broekje dat eruit ziet alsof het mijn neefje van 3 heel goed zou staan, maar het kan zijn dat ik het niet goed zie, de verlichting staat op sluimertoestand. Abercrombie & Fitch doet ook aan parfum, een warme, lauwe parfumlucht komt je tegemoet zodra je binnen komt lopen, dat vast heel prettig is als je geen genoeg kunt krijgen van de beauty afdeling van de Bijenkorf.

Eenmaal buiten moet ik even wennen aan de frisse winterkou en het felle zonlicht. Het eerste 90210 exemplaar zegt me vriendelijk gedag, waarbij hij me nog even extra lang in de ogen kijkt. Ik moet zeggen, ik voel me inderdaad speciaal. Geen joggingbroek maar wel een gratis vriendje voor tien hele minuten.

    • Sophie van der Stap