Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Een échte koning heeft een baard. Willem-Alexander heeft nog 90 dagen

Willem I en Willem II hadden een kingordijn-baard. Willem III een volle baard. In de sprookjesboeken heb je koning Lijsterbaard en koning Blauwbaard. En in de tijd van de Franken (vanaf 287) hoorde een baard bij de koninklijke waardigheid. En wat heeft de aanstaande koning Willem-Alexander op zijn gezicht?

Willem I en Willem II hadden een ‘kingordijntje’. Willem III een volle baard. In de sprookjesboeken heb je koning Lijsterbaard en koning Blauwbaard. En in de tijd van de Franken (vanaf 287) was onthaard worden voor een vorst een grote schande en vernedering. Een baard droeg bij aan de koninklijke waardigheid. En wat heeft de aanstaande koning Willem-Alexander op zijn gezicht?

Precies. Niets. Prins Willem-Alexander loopt met zijn blotebillengezicht hopeloos achter de koninklijke modetrends aan.

De Luxemburgse erfgroothertog Guillaume heeft een uitstekende baard. De Noorse kroonprins Haakon heeft ook een fraaie versie. Een soorgelijke variant siert het gezicht van de Deense troonopvolger Frederik.

De baard is populair. Bij de prinsen en de burgers. Toen de Belgische kroonprins Filip een paar jaar geleden overstag ging leidde dat tot grote tevredenheid bij de Belgische bevolking, bleek uit een peiling van VRT. Vervolgens liet ook prins Felipe (Spanje) er eentje staan.

Maar Willem-Alexander? Gladgeschoren. Dag in, dag uit. Potentie is er echter wel. Zoom maar eens in op de kin van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje - stoppels genoeg (foto moet even laden - heb geduld).

De initiatiefnemers van de Facebook-pagina ‘Zonder baard, geen koning‘ zien mogelijkheden. Zij willen dat Willem-Alexander op 30 april het koningschap met volwaardige baard aanvaardt. Hun eerste doel is het verzamelen van 100.000 likes, daarna willen ze via de RVD een officieel verzoek indienen. Haast is geboden, want over negentig dagen is het zover en de baarden die de initiatiefnemers in gedachten hebben hebben echt wat kweektijd nodig.