De tolk in je telefoon geeft je een vertaling

None

APP

Word Lens

iPhone en Android, vanaf 3,99 euro ***

Je werkt nog maar net in het buitenland. De taal ben je niet machtig, want je redt je op de werkvloer wel met Engels. Maar wat staat er op dat verkeersbord? En wat is er in de aanbieding bij de supermarkt? Word Lens kan het met augmented reality voor je vertalen.

Richt de camera in Spanje op een bordje met ‘Salida’ en de app zet er ‘Exit’ voor in de plaats. Knap, al is het wel een gemakkelijke opgave. Met hele zinnen heeft hij iets meer moeite, maar het gaat meestal goed.

Voorwaarde voor een goede vertaling is dat je grote, schreefloze letters op een effen achtergrond in beeld neemt. Het sierlijke lettertype van een menukaart of de kleine letters van een boek zijn te hoog gegrepen.

Je kunt het beeld ook even vastzetten, waarna alle vertaalde woorden een linkje worden. Klik je erop, dan krijg je te zien welk woord hij dacht te herkennen en, mocht dat fout zijn, wat erop lijkende woorden betekenen. Zo kom je meestal wel tot een begrijpelijke vertaling. Een groot voordeel is bovendien dat je geen internetverbinding nodig hebt om de app te laten werken.

De iPhone-versie is gratis, maar daarmee kun je alleen testen door woorden om te draaien of te wissen. Een taalpakket (van Engels naar Frans, Spaans of Italiaans en andersom) kost 4,49 euro. Met Android betaal je 3,99 euro voor de app, waar dan al een taalpakket naar keuze bij zit.

In de beschrijving zeggen de makers heel eerlijk: ‘Het is niet perfect, maar je begrijpt wat er ongeveer bedoeld wordt.’ Zo is het precies. Word Lens kan af en toe een uitkomst blijken, maar verwacht geen wonderen.

    • Peter Zantingh