Crisis bij Mastreechter Staar

Het volledige bestuur van het zangkoor de Mastreechter Staar stapt op, omdat de leden niet genoeg zouden doen om het gezelschap weer op professioneel niveau te krijgen.

„Het huidige bestuur is drie jaar geleden aangetreden om het koor terug te brengen naar het oude peil en klaar te maken voor de toekomst”, zegt penningmeester Danny Horembach. „De meeste van de destijds door alle leden aangenomen 64 verbeterpunten zijn doorgevoerd. Alleen met de discipline wilde het niet lukken. De opkomst voor repetities was te klein. Afspraken over niet drinken voor een concert werden niet nagekomen. Het heeft ook te maken met een verouderend ledenbestand. Een lidmaatschap van decennia leidt soms tot een gebrek aan zelfreflectie.”

Het huidige bestuur blijft aan tot 11 april. Alleen voorzitter Jean Jacobs, voormalig wethouder van cultuur in Maastricht, is per direct opgestapt. De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar kent een geschiedenis van bijna 130 jaar. Het gezelschap trad op in binnen- en buitenland, verkocht honderdduizenden platen en zong op 30 april 1980 tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in Amsterdam.