Cito doet aangifte na uitlekken opgaven - toets gaat door

Dinsdagochtend is de eerste toetsdag van de Cito-toets voor leerlingen van de basisschool. Foto ANP / Erik van 't Woud

Het Cito heeft vandaag, een dag na het uitlekken van enkele opgaven van de Citotoets, aangifte gedaan van schending van het auteursrecht en de geheimhoudingsplicht. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Loes Ypma.

De opgaven van de Citotoets van dit jaar werden te koop aangeboden op veilingsite Marktplaats. NRC Handelsblad had de toets in handen gekregen nadat het was getipt. De krant stuurde vervolgens enkele opgaven die als bewijs moesten dienen naar het toetsinstituut waarna bleek dat het om de echte toets ging. De Citotoets was voor 450 euro aangeboden.

Onderzoek naar uitlekken toets nog gaande

Dekker laat weten dat het nog niet bekend is hoe een origineel exemplaar kon uitlekken. Het onderzoek is nog gaande. Volgens het Cito is het nooit eerder voorgekomen dat een toets voortijdig uitlekte.

“Cito vertrouwt op de professionaliteit en integriteit van scholen, dat zij handelen volgens de instructies die de scholen voor de afname ontvangen”, schrijft Dekker daarover. Hij wijst erop dat scholen veelal tekenen voor deze afspraken. Om problemen in de toekomst te voorkomen wil Dekker dat er een centrale eindtoets komt.

De staatssecretaris herhaalt verder dat de Citotoets volgende week gewoon kan worden afgenomen. Volgens het Cito zijn er geen aanwijzingen dat de inhoud van de opgaven breed bekend zijn.

    • Pim van den Dool