buzz

Argo is bezig met opmars naar de Oscars

Met de Oscaruitreiking in zicht, is het prijzenseizoen nu echt begonnen. Afgelopen zondag reikte de Screen Actors Guild (SAG), de Amerikaanse vereniging voor acteurs, prijzen uit voor beste acteerprestaties. Daniel Day-Lewis werd uitverkoren tot beste mannelijke acteur voor zijn vertolking van president Lincoln is Spielbergs biopic. Voor dezelfde film kreeg Tommy Lee Jones de prijs voor beste mannelijke bijrol. De 22-jarige Jennifer Lawrence (The Hunger Games) versloeg de gedoodverfde favoriet Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) met haar rol in Silver Linings Playbook – binnenkort ook te zien in de Nederlandse bioscoop. Anne Hathaway ontving een beeldje voor beste vrouwerlijk bijrol in de musical Les Misérables.

Dat de hele cast van Ben Afflecks gijzelingsfilm Argo de prijs kreeg als beste ensemble was de verrassing van de avond. Het maakt Afflecks film opeens een grote favoriet voor veel Oscars. Ook al omdat Argo een avond eerder de hoofdprijs had ontvangen van een ander gilde, de Producers Guild of America. Leuk voor Affleck, die naast George Clooney en Grant Heslov de derde producent was.

Nu al consternatie over biopic Steve Jobs

Het duurt nog even voor de biopic over Apple-oprichter Steve Jobs met Ashton Kutcher in de bioscoop draait, de film wordt verwacht in april. Maar nadat een kort stukje uit de film te zien was op het Sundance Film Festival, ontstond er meteen veel consternatie over. Want lijkt Kutcher bijvoorbeeld wel genoeg op de in 2011 overleden Jobs? Steve Wozniak, Apples medeoprichter, reageerde woest op de vertoonde clip, waarin ook hij wordt opgevoerd. In de scène roept hij tegen Jobs uit dat niemand op pc’s zit te wachten. Volgens Wozniak een geheel uit de duim gezogen scène: „We hebben nooit zo’n uitwisseling gehad.”

Ook Assange is alvast boos om het script

Ook Julian Assange reageerde alvast woedend, maar dan op de film over de begindagen van WikiLeaks, The Fifth Estate. „Er worden leugens op leugens gestapeld”, vertelde hij via een videolink aan studenten van de universiteit van Oxford. Hij baseerde zijn oordeel op het script, dat blijkbaar geheel in WikiLeaks-stijl naar hem was gelekt. Assange wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes in de BBC-tvserie), compleet met blond haar. The Fifth Estate wordt in november uitgebracht. Er zijn nog twee films over Assange in de maak. Wellicht krijgen die wel zijn goedkeuring.

Vrouwen blijven achter in de filmindustrie VS

Op het Sundance Film Festival werd een enquête gepresenteerd over het aandeel vrouwen in de filmindustrie. Hun aantal blijft schrikbarend laag, zo blijkt. Op Sundance zelf, dat gewijd is aan onafhankelijke producties, valt het nog wel mee. Eenderde van alle films die sinds 2002 op Sundance draaiden, had een vrouw als respectievelijk regisseur, cameravrouw, editor, scenarist of producent. Maar volgens de studie was er in de Amerikaanse filmindustrie in het algemeen nauwelijks verbetering gekomen in de positie van vrouwen in de afgelopen elf jaar. Bij slechts 4,4 procent van de films in het topsegment van de markt worden bovengenoemde functies door vrouwen vervuld. Hoe het onder die strikt economisch gedefinieerde toplaag zit is blijkbaar niet bekeken. Zo wordt het appels (‘indie’-films) en peren (blockbusters) vergelijken.

Fans Star Wars blij met JJ Abrams aan roer

Eerst was er het gerucht op internet, toen werd het ontkend, maar nu blijkt het toch waar te zijn. JJ Abrams, in 2009 regisseur van de succesvolle Star Trek-reboot, is toch echt de beoogd regisseur van de zevende Star Wars-film. Abrams zei een paar maanden geleden nog dat hij zijn hart voorgoed aan Star Trek had verpand, maar Disney, dat de rechten van Star Wars onlangs overnam van George Lucas, bevestigde dat Abrams Episode VII gaat regisseren. Fans reageren opgelucht. Met Abrams aan het hoofd wordt de terugkeer van Luke Skywalker misschien toch nog wat. Lucas gaf zijn zegen: „De erfenis is in goede handen.”

Moore steunt Bigelow

Zero Dark Thirty blijft de gemoederen flink bezighouden. Documentairemaker Michael Moore de film verdedigd op zijn Facebookpagina. Volgens hem is het omstandig laten zien van martelingen geen apologie voor het nut van martelen, een beschuldiging die Zero Dark Thirty nu al weken achtervolgt, maar juist een morele keuze. Eenieder met een gezond geweten die de controversiële martelscènes ziet, zal immers beseffen dat martelen nooit werkt en fout is. Moore: „Zero Dark Thirty will make you hate torture,” Ook werd bekend dat Pakistan, waar Bin Laden zich jarenlang schuilhield de controversiële film niet in de bioscoop zal uitbrengen.