Bringuier sprankelt in Rotterdam

Klassiek

Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Lionel Bringuier. Gehoord: 24/1 De Doelen Rotterdam.****

Schokkend was de aanblik van de Grote Zaal van de Rotterdamse Doelen, met ruim 2.100 stoelen de grootste concertzaal van ons land. Een desolate leegte met 300 belangstellenden voor een Frans concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdamse debuut van de Franse dirigent Lionel Bringuier.

Lionel Bringuier (26) voldoet toch aan alle eisen van de Rotterdammers, die graag briljante jonge dirigenten zien. Edo de Waart, Simon Rattle, James Conlon, Yannick Nézet-Séguin, Gustavo Dudamel en Robin Ticciati gingen hem voor. De al vaak gelauwerde Bringuier maakt overal furore, van Los Angeles tot Cleveland, München en Londen. En de conservatieve Rotterdammers kregen met werk van Berlioz, Ravel en Roussel ook geen ‘moderne’ muziek voorgezet: het jongste stuk was 83 jaar oud. Met Roussel, die in de jaren 30 een paar keer naar Rotterdam kwam, had het orkest zelfs een hartelijke band.

Orkest en dirigent negeerden stoïcijns de lege stoelen en speelden op sprankelende wijze voor wie er wel was. Een ravissante uitvoering van Le carnaval romain van Berlioz, hoempa op zijn allerchicst. Het epaterende Pianoconcert voor de linkerhand met de virtuoze solist Nicholas Angelich, van neo-wagneriaans tot jazzy. De effectvolle Derde symfonie van Roussel, aantrekkelijk met vleugjes edelkitsch. En de magnifieke Tweede suite uit Daphnis et Chloé van Ravel, bedwelmend en verblindend.

    • Kasper Jansen