Breuk Rusland en VS

Rusland staakt de samenwerking met de Verenigde Staten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Premier Dmitri Medvedev heeft deze week een einde gemaakt aan een akkoord over de bilaterale aanpak van drugshandel, mensenhandel, corruptie en terrorisme.

Volgens Medvedev spoort het uit 2002 daterende akkoord niet meer met „de realiteit van vandaag”. Maar zijn besluit is vooral een stap om de relatie met de VS verder onder druk te zetten. Sinds de herverkiezing van president Poetin verslechteren de betrekkingen gestaag. Ook president Obama maakt geen gewag meer van de noodzaak om de verhoudingen met een ‘herstart’ te verbeteren.

Beide landen voeren een soort lik- op-stuk-beleid. In december nam het Congres in de VS een wet aan tegen Russische functionarissen die betrokken zijn bij de dood van de fiscaal jurist Sergej Magnitsky in een Russische cel. Eind vorig jaar reageerde de Doema met een verbod voor Amerikanen om Russische kinderen te adopteren. Begin deze week trokken de VS zich terug uit een bilaterale werkgroep voor de ‘ontwikkeling van een civil society’. Dezelfde dag stapte Rusland uit de gezamenlijke criminaliteitsbestrijding. (NRC)