Brand discotheek Brazilië door goedkope fakkels - tal van zaken niet in orde

De nachtclub in Santa Maria - daags na de brand waarbij meer dan 230 mensen om het leven kwamen. Foto Reuters / Policia Civil

Goedkope buitenfakkels zijn vermoedelijk de oorzaak van de brand in discotheek Kiss in het Braziliaanse Santa Maria. Dat heeft de politie op een persconferentie gezegd. Bij de brand kwamen meer dan 230 mensen om het leven.

De brand ontstond iets na tweeën toen een van de optredende bandleden een brandende toorts omhoog hield - een onderdeel van de vuurwerkshow waar de band bekend om staat. Volgens getuigen vatte het met isolatieplaten bedekte plafond vlam en stond de discotheek in lichterlaaie. De band heeft waarschijnlijk geld willen besparen door goedkopere buitenfakkels te gebruiken. Inspecteur Marcelo Arigony:

“De fakkel die werd afgestoken was voor gebruik buiten en de mensen die de fakkel aanstaken wisten dit.”

Een buitenfakkel kost maar een euro, terwijl een fakkel die binnen kan worden gebruikt 26 euro kost.

Geen brandblussers, één nooduitgang en te veel mensen

Daarnaast waren er nog tal van andere zaken mis, aldus de politie:

  • De discotheek had geen werkende brandblusser, sprinklerinstallatie of alarm
  • Er was maar één nooduitgang in de club
  • De maximale capaciteit lag volgens de politie rond zevenhonderd mensen, bij het optreden waren twaalf- tot dertienhonderd mensen
  • Het plafond van de club was bedekt met een laag isolatieschuim, gemaakt van een ontvlambaar materiaal
  • De club had niet open mogen zijn, de exploitatievergunning was in augustus verlopen

Alle nachtclubs in Santa Maria zijn nu door de autoriteiten voor dertig dagen gesloten. Die tijd wordt gebruikt om veiligheidscontroles uit te voeren. Ook elders in Brazilië zijn maatregelen getroffen.

Inwoners eisen gerechtigheid

In Santa Maria uitten inwoners hun woede en verdriet bij een demonstratie. Foto Reuters / Ricardo MoraesIn Santa Maria uitten inwoners hun woede en verdriet bij een demonstratie. Foto Reuters / Ricardo Moraes

Gisteren gingen in Santa Maria woedende inwoners de straat op. Zij eisten gerechtigheid voor de slachtoffers. Het komt zelden voor dat in Brazilië mensen deelnemen aan een protestmars. Vier mensen zijn inmiddels gearresteerd: twee eigenaren van de club en de zanger en een technicus van de band die speelde toen de brand uitbrak.

Foto ReutersFoto Reuters

    • Lex Boon