Boeing moet inzicht geven in problemen met accu’s Dreamliner

De Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart heeft vliegmaatschappij Boeing gevraagd om inzicht te geven in de problemen met de accu’s die voor de 787 Dreamliners worden gebruikt. De Japanse vliegmaatschappij All Nippon Airways (ANA) maakte gisteren bekend dat het de batterijen in de vliegtuigen meerdere keren heeft moeten vervangen.

epa03542009 Three ANA Boeing 787 Dreamlines are seen grounded at Haneda airport in Tokyo, Japan, 18 January 2013. Since the Boeing 787 Dreamliners are grounded due to safety concerns, All Nippon Airways Co. (ANA) and Japan Airlines Co. (JAL) had to cancel several domestic and international flights. Media reports say that ANA is particularly hit as it owns 17 Dreamliners and was forced to cancel 24 domestic flights and six international flights on 18 January. EPA/FRANCK ROBICHON Dreamliners van All Nippon Airways staan aan de grond sinds half januari een toestel een noodlanding moest maken. ANA maakte bekend al diverse keren de accu te hebben vervangen in meerdere toestellen. Foto ANP / Franck Robichon

De Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart heeft vliegmaatschappij Boeing gevraagd om inzicht te geven in de problemen met de accu’s die voor de 787 Dreamliners worden gebruikt. De Japanse vliegmaatschappij All Nippon Airways (ANA) maakte gisteren bekend dat het de batterijen in de vliegtuigen meerdere keren heeft moeten vervangen.

ANA zei dat het van sommige Dreamliners wel tien keer een batterij heeft moeten vervangen wegens technische mankementen; de accu’s laadden niet goed op of maakten geen goed contact met het systeem. De luchtvaartmaatschappij houdt de Dreamliners ook aan de grond sinds half januari een vliegtuig een noodlanding moest maken wegens rook in de cockpit. Ook Japanese Airlines heeft gezegd de batterijen van het paradepaardje van Boeing een aantal keer te hebben vervangen in de toestellen.

Hoop problemen met Dreamliners

De Dreamliners staan sinds 17 januari wereldwijd aan de grond na een reeks van problemen met de vliegtuigen zoals brandstoflekken, een batterij die in de brand vloog, een defect in de automatische remmen, draadbreuk en een gebarsten raam in de cockpit. ANA heeft de problemen met de accu’s naar eigen zeggen gerapporteerd aan Boeing. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat nu onderzoeken of Boeing op de hoogte was van de problemen.

Een chronologisch overzicht van de problemen met de Dreamliner

2012

19 juli - een motor gaat kapot tijdens een testrit.
4 december - noodlanding na problemen met de elektriciteit bij United Airlines.
13 december - problemen met elektriciteit bij Qatar Airways.
17 december - United Airlines meldt opnieuw elektrisch probleem in een andere 787.

2013

7 januari - een lege 787 van Japan Airlines vliegt in brand nadat een batterij vlam heeft gevat.
8 januari - een kerosinelek bij Japan Airlines; een probleem met een batterij bij United Airlines.
11 januari - een ruit in de cockpit van een All Nippon-vlucht barst. Bij de 787 van All Nippon lekt een motor olie.
13 januari - opnieuw een kerosinelek bij Japan Airlines.
15 januari - een noodlanding bij All Nippon door rookalarm in cockpit en elektriciteitsproblemen.
17 januari - Alle Dreamliners worden wereldwijd aan de grond gehouden

    • Anouk Eigenraam