Bloedsporen door banaal Engeland

Sightseers. Regie: Ben Wheatley. Met: Alice Lowe, Steve Oram. In: 9 bioscopen. ****

Kill List. Regie: Ben Wheatley. Met: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring. In: Eye, Amsterdam.****

Ben Wheatley vindt zichzelf een laatbloeier. Na jaren ervaring te hebben opgedaan in viral marketing en televisie, debuteerde hij in 2009 met Down Terrace. Drie jaar later is zijn vierde speelfilm al klaar.

Deze week komen nummer twee en drie uit, horrorthriller Kill List en gitzwarte komedie Sightseers. Beide roadmovies over een moordenaarsduo dat een bloedspoor trekt door een uiterst banaal Engeland, beide misantropisch van toon, grillig verteld en gruizig gefilmd.

Kill List begint met een vinexstelletje: een diner met beste vrienden loopt uit op een genante ruzie. De mannen blijken Irakveteranen die als huurmoordenaars de kost verdienen – ze werken vreugdeloos lijstjes af en slapen in handelsreizigershotels. Maar denk je in een harde, sociaal-realistische thriller te zijn beland, dan belandt de film onverwachts in hysterische jarenzeventighorror, met zwarte magie en hekserij. Een krankzinnige slalom die nooit uit de bocht dreigt te vliegen.

Zwarte komedie Sightseers is toegankelijker, al wordt je lach soms verkrampt. Hier neemt Chris, een kalende tuinkabouter, de door haar zieke moeder getiranniseerde huismus Tina op vakantie in zijn camper. Hun lullige idylle – bezoek aan het potloodmuseum, afstotelijke seks met zelf gebreide lingerie – wordt op de proef gesteld als Chris seriemoordenaar blijkt te zijn: hij ruimt uit rancune iedereen op die lomp, neerbuigend of bemoeizuchtig is. Tina past zich na een korte aarzeling maar aan, al moordt een vrouw toch anders.

Ben Wheatley toont met sardonisch genoegen gewone mensen in een banaal Engeland – en dan de afgrond die daaronder gaapt. Van hem gaan we nog veel meer horen: een wildeman die alles onder controle heeft.

    • Coen van Zwol