Belgische kunstenaar Roger Raveel (91) overleden

Roger Raveel in 2007. Foto NRC / Vincent Mentzel

Roger Raveel, een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van België, is vannacht op 91-jarige leeftijd overleden. Raveel overleed in het ziekenhuis van Deinze aan de gevolgen van een longontsteking.

Hij stond bekend om zijn kleurrijke, abstracte en figuratieve schilderijen. In oktober 2011 schreef NRC Handelsblad het volgende over zijn werk (naar aanleiding van een expositie in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem):

“In tegenstelling tot de abstract-expressionistische kunst die direct na de oorlog gangbaar was, maakte Raveel van meet af aan schilderijen en tekeningen met voorstellingen geïnspireerd op ‘de dingen om hem heen’. Zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, waar de kunstenaar nog steeds woont en werkt, was een belangrijke inspiratiebron.”

In 1986 werd dit portret gemaakt van Raveel en zijn werk. Initiatiefnemer was het Produktie- en Realisatiebureau C.D. & D. (Gent), in samenwerking met de Stichting Kunst en Projecten v.z.w. (Zedelgem).

Raveel werd in 1995 tot ridder geslagen. In 1999 bouwde de Vlaming zijn eigen museum in zijn geboorteplaats.

    • Peter Zantingh