Zo kennen wij haar

Nederland, Utrecht, 14-01-13 Beatrix bijlage. Jasper Hagenaar. © Photo Merlin Daleman

Beeldend kunstenaar Jasper Hagenaar (1977) heeft Beatrix vijf keer kort ontmoet, steeds bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, waarvoor hij vijf keer genomineerd was en die hij in 2012 won. De koningin kocht twee keer een werk van hem aan. „Mijn eerste gesprekje met haar was het meest persoonlijk. Ik stond naast mijn schilderij, een palmboom in grijze tinten. Ze begon over iets wat haar opviel bij natuurschilders. Daardoor merkte ik dat ze het schilderij anders opvatte dan ik het had bedoeld. Het ging mij niet om het natuurlijke, maar om wat het beeld van een palmboom oproept. Daar hebben we het over gehad. Ik kreeg het idee dat ze het op prijs stelde dat ik een standpunt innam en gewoon eerlijk zei wat ik dacht.” Beatrix liet haar voorkeuren duidelijk blijken. „Ik kon merken dat ze minder had met mijn schilderijen van Batman op het strand van Malibu, of een uitgemergelde cowboy op een sokkel. En weer meer met het schilderij van een stapel stenen in een vitrine. Ze vroeg hoe dat bedoeld was.” Hagenaar is „oorspronkelijk niet zo royalistisch ingesteld”, maar noemt het belangrijk dat „iemand als de koningin” laat merken dat ze kunst belangrijk vindt. „Soms liet ze in haar toespraak bij de prijsuitreiking kritiek doorschemeren, bijvoorbeeld op de afkalving van kunstsubsidies. Dat waardeer ik zeer.”

    • Joke Mat
    • Danielle Pinedo