Zo kennen wij haar

Nederland, Goes, 27-01-13 Beatrix bijlage. Monique Dommanschet. © Photo Merlin Daleman
Nederland, Goes, 27-01-13 Beatrix bijlage. Monique Dommanschet. © Photo Merlin Daleman

Hoedenmaker Monique Dommanschet (1963) was nooit zo oranjegezind, maar de foto’s van haar ontmoeting met koningin Beatrix hangen prominent in haar atelier. Op verzoek van de gemeente Goes organiseerde ze in 2005 een minihoedenparade toen de koningin de stad bezocht, op een toer door de provincies voor haar 25-jarig regeringsjubileum. Van tevoren kreeg ze precies te horen hoe ze zich moest gedragen. „Je mag niet uit jezelf iets zeggen en ze heeft het liefst dat je majesteit zegt. Géén mevrouw, dat werd nadrukkelijk gezegd. Maar dat was ik toch al niet van plan.”

Twee Zeeuwsen die beiden Miss Nederland waren, showden voor de koningin negen hoeden op de Grote Markt van Goes. Halverwege kwam er even een windvlaag onder de hoeden. „De ene miss kon haar hoed nog net vastpakken.”

Na afloop was er een bijeenkomst in het stadhuis. „Beatrix kwam met een glaasje wijn een afstapje af en liep linea recta naar ons toe. Ze begon zelf een praatje. Wij mochten eigenlijk niets vragen, maar het werd zo’n los gesprek dat een van de missen haar vroeg of haar hoeden ook wel eens dreigden af te waaien. Ze zei: nee, daar heb ik een trucje voor. Dat is dat ze de hoed vastmaakt met een hoedenspeld. Ze vertelde dat ze heel veel hoedenspelden heeft, ook nog van haar grootmoeder, koningin Wilhelmina.”

„Ik heb haar geen hoed aangeboden en dat verbaasde sommige mensen. Maar ten eerste weet ik haar maat niet en ten tweede zijn mijn hoeden haar smaak niet. Haar hoeden zijn een vervanging voor een kroon, dat zei ze ook nog. Mijn hoeden zijn flamboyant, pothoedenmodel, jaren dertig. Daar zie ik haar echt niet mee lopen.”

    • Joke Mat
    • Danielle Pinedo