Zo kennen wij haar

Marie Schilder-Plat (1954) is de moeder van Tom, die zwaargewond raakte tijdens de brand in café ’t Hemeltje in Volendam, in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001. Zijn beide handen raakten verbrand en ook zijn longen raakten beschadigd. Koningin Beatrix bracht een bezoek aan het AMC in Amsterdam toen Tom daar lag, met zo’n zeventig andere slachtoffers van de brand.

„We zaten aan tafeltjes in een grote zaal”, vertelt Marie Schilder. „Beatrix kwam binnen: nauwelijks opgemaakt, in een donkergrijs mantelpak. Ze pakte een stoel, ging aan ons tafeltje zitten en vertelde dat Willem-Alexander ook in ’t Hemeltje kwam – lang geleden, nog voor hij Máxima ontmoette. Een verrassend en persoonlijk detail.” Beatrix sprak „als een moeder” tot de aanwezigen. „ Alsof er een masker afviel, zo voelde dat. Tot die tijd kende ik haar als de zakelijke, ietwat koele koningin.” De moeder van een ander slachtoffer vertelde Beatrix dat haar zoon was overleden doordat geen ziekenhuis hem wilde opnemen; hij had een ziekenhuisbacterie opgelopen. „Ze zei: ‘Als het uw zoon was geweest, had hij wél de beste zorg gehad’. De koningin kon niet anders dan dat beamen.”

Later werd Marie Schilder op paleis Noordeinde uitgenodigd, samen met vijf andere Nederlanders die een ramp hadden meegemaakt. Ze dronken een wijntje met Beatrix, „in een hele mooie kamer”, en praatten over huisdieren en kleinkinderen. „Ik had een brief meegenomen van Tom, die ondanks zijn brandwonden op hoog niveau is gaan handballen.” Twee weken later lag er een brief van de koningin op de deurmat: hoe blij zij voor Tom was en hoe veel bewondering zij had voor zijn doorzettingsvermogen. Schilder: „Haar medeleven heeft ons goed gedaan – en ik denk dat ik namens alle Volendammers kan spreken. Omgekeerd steunen wij haar in moeilijke tijden. Na het ongeluk van Friso hebben we kaarsen gebrand en gebeden voor zijn herstel.”

    • Joke Mat
    • Danielle Pinedo