'Ze hangt zo met Obama aan de lijn'

Oranjefans spraken gisteravond over de abdicatie. „Als het een meisje wordt, moet je haar Bea noemen.”

Zo’n sterke vrouw, die altijd maar doorgaat. En zo oprecht. Koningin Beatrix leeft bij narigheid echt mee met de bevolking, zegt Theo van Yperen (54). Ze geeft hem steevast een „warm gevoel” want ze straalt „saamhorigheid” uit. Van Yperen is chef van een machinewerkplaats in Nieuw-Vennep. En hij is vicevoorzitter van de Oranjevereniging Beatrix Nieuw-Vennep die deze week 75 jaar bestaat. „We vierden haar verjaardag al en nu ook een nieuwe koning.”

Overal in het land kwamen gisteravond vrijwilligers bijeen om na te praten over de aangekondigde abdicatie van koningin Beatrix. Allen noemen het een goede beslissing van de vorstin. En gehuild werd er ook wel een beetje.

Eén van de bestuursleden van de Oranjevereniging Weesp heeft een traantje weggepinkt. Want er is toch een periode van bijna 33 jaar voorbij. Voorzitter Hans Burggraaf, huisarts van beroep, is spontaan met het bestuur bijeengekomen om te praten over de abdicatie en de festiviteiten in april. Wat hij zo bijzonder vindt aan Beatrix, zegt hij, is haar professionaliteit. „Ze werkte door tot haar 75ste en eigenlijk is ze nog niet moe, zegt ze. Ook na de aanslag in Apeldoorn, na het ongeluk van haar zoon – zij ging gewoon door. Dat is toch het soort standvastigheid dat wij Nederlanders graag zien in ons koningshuis.”

Burggraaf kent de kritiek op het instituut koningshuis – dat een erfelijk koningschap niet meer van deze tijd zou zijn – maar hij deelt die zeker niet. „Een vorst bindt de bevolking tijdens rampen en tijden van verdriet. Ook in het buitenland is ze ons gezicht. En ze is niet op haar mondje gevallen. Dat bleek toen een politicus hier kritiek had op de sluier die ze droeg in het Midden-Oosten. Niet op je mondje gevallen zijn is óók heel Nederlands.”

Niet alleen de koningin maar de hele koninklijke familie „haalt de betrokkenheid bij de mensen naar boven”, zegt Carla Bekken-Peters (50), voorzitter van de Oranjevereniging in Doesburg. Het maakte in 2009 diepe indruk op haar toen het feest in Doesburg opeens uitdoofde nadat bekend werd dat in Apeldoorn een aanslag was gepleegd. „Er was helemaal geen gedoe. Iedereen had respect en begrip. Iedereen ging gewoon rustig naar huis.”

In cafébar Anno 1890 in Amstelveen zat gisteravond Joop Battefeld met zijn dochter en schoonzoon, zijn vrouw en een bevriend echtpaar. Ter ere van zijn verjaardag. Hij vindt het „ontzettend bijzonder” dat de koningin precies op zijn 68ste verjaardag aankondigt dat ze afstand doet van de troon. Zijn dochter is zwanger. „Als het een meisje wordt, moet je haar Bea noemen”, zegt haar vader. Iedereen lacht. „Als het een jongen wordt, Willem.”

Iedereen gunt de koningin eindelijk rust. „Ze heeft het toch tien jaar langer volgehouden dan de meeste Nederlanders”, zegt een vrouw. „En dat terwijl ze een heel zwaar jaar achter de rug heeft. Met Friso enzo.”

Cafébar Anno 1890 zit precies op de grens van Amsterdam en Amstelveen. De koningin zou op Koninginnedag naar Amstelveen komen. Zou dat nog doorgaan, vragen de cafégasten zich af. Of speelt zo’n troonswisseling zich af op de Dam in Amsterdam?

Aan de tafel van Joop Battefeld heeft niet iedereen even hoge verwachtingen van Willem-Alexander. „Hij komt niet empathisch over”, vindt Battefeld. „Bij Claus had je het gevoel dat hij echt in mensen geïnteresseerd was.” Schoonzoon Bas Landzaat moet wennen aan een man op de troon: „Wij zijn vrouwen gewend in Nederland. Een koningin is leuker.” Aan de bar zegt Jaap Schippers: „We zijn veel beter af met een koningin dan met een president. Ze kan iedereen bellen. Ze hangt zo met Obama aan de lijn.”

    • Sheila Kamerman
    • Frederiek Weeda