Weer dopingbekentenis van oud-Raborenner

De Duitse oud-Raborenner Grischa Niermann heeft epo gebruikt.

Amsterdam. Opnieuw heeft een voormalig wielrenner van de gewezen Rabobankploeg bekend doping te hebben gebruikt. De Duitser Grischa Niermann zegt van 2000, zijn eerste jaar bij Rabo, tot en met 2003 enkele keren het verboden middel epo te hebben gebruikt.

Niermann reed lang voor de Nederlandse ploeg. Hij was van 2000 tot en met 2012 actief als renner. Daarna werd hij ploegleider van het opleidingsteam dat na de opheffing van het profteam werd overgenomen door de KNWU. De Duitser werd in 2000 direct 24ste in de Tour de France. Ook in zijn zelfbenoemde dopingjaren erna reed hij de Ronde, maar met wisselend resultaat. In 2001 gaf hij op, de twee jaar daarna eindigde hij als 51ste en 28ste. Hij reed de ronde daarna nog vijf keer maar evenaarde dat resultaat uit 2000 nooit meer.

De 37-jarige blijft in dienst als ploegleider van het opleidingsteam van de KNWU, de Nederlandse wielerbond. Hij zal in die functie een half jaar schorsing opgelegd krijgen door de commissie-Sorgdrager. Die commissie onder leiding van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager doet onderzoek naar de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen.

Niermann blijft het vertrouwen houden van de KNWU en keert na zijn schorsing terug bij het opleidingsteam. Na Thomas Dekker, Danny Nelissen en Marc Lotz is Niermann de vierde renner die met naam en toenaam bekent doping te hebben gebruikt als Raborenner. Novum