Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

VVD: quotum arbeidsgehandicapten in regeerakkoord herzien

HELMOND - Sociale werkplaats bij het bedrijf Dorel in Helmond waar wernemers met een lichamelijke beperking of geestelijke handicap kunnen werken. De werkgever zorgt voor eventuele aanpassingen om het werk gemakkelijker te maken. ANP XTRA PIROSCHKA VAN DE WOUW
HELMOND - Sociale werkplaats bij het bedrijf Dorel in Helmond waar wernemers met een lichamelijke beperking of geestelijke handicap kunnen werken. De werkgever zorgt voor eventuele aanpassingen om het werk gemakkelijker te maken. ANP XTRA PIROSCHKA VAN DE WOUW Sociale werkplaats in Helmond waar werknemers met een lichamelijke beperking of geestelijke handicap kunnen werken. De werkgever zorgt voor eventuele aanpassingen om het werk gemakkelijker te maken. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De VVD wil terugkomen van de afspraak in het regeerakkoord die bedrijven verplicht 5 procent van hun personeelsbestand te vullen met zogenoemde arbeidsgehandicapten. De regeringspartijen VVD en PvdA spraken dit percentage af en namen aan dat dit zou neerkomen op 100.000 werknemers. Naar nu blijkt is er een rekenfout gemaakt en gaat het om 170.000 werknemers. Dat vindt de VVD te veel.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters noemt het “vreemd” dat het “nu opeens om bijna dubbel zoveel banen blijkt te gaan”. Het ministerie van Sociale Zaken was, zo zegt het ministerie vanochtend zelf, in de eerste berekeningen tijdens de regeringsonderhandelingen vergeten de overheid als werkgever mee te tellen. Als ook overheidsdiensten onder het quotum vallen levert dat 40.000 plaatsen op voor die arbeidsgehandicapten. Wie precies onder die noemer vallen, is nog niet duidelijk. In elk geval geldt de verplichting alleen voor bedrijven met minstens 25 werknemers. Het quotum moet in 2015 ingaan en zal geleidelijk ingevoerd worden.

VVD: overheid moet zelf goede voorbeeld geven

Volgens de VVD moet de overheid beginnen zelf het goede voorbeeld te geven.

“Als we tussen nu en zes jaar 100.000 mensen weten te plaatsen lijkt me dat een fantastische prestatie. Als het minder oplevert dan 5 procent dan moeten we dat maar accepteren.”

Coalitiepartner PvdA houdt vast aan de 5 procent in het regeerakkoord, zegt Kamerlid John Kerstens.

Dat geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA). Volgens haar woordvoerder was het de onderhandelaars tijdens de formatie duidelijk dat het om een “voorlopige rekenveronderstelling” ging.

Participatiewet moet oplossing bieden voor bezuinigingen op sociale werkplaatsen

Het quotum lag al gevoelig binnen de coalitie omdat de VVD eigenlijk geen voorstander is van een verplichting voor bedrijven. Tijdens de onderhandelingen stemde de VVD evenwel hiermee in. De regeling, die onder de zogeheten Participatiewet valt, moet ten dele een oplossing bieden voor de bezuiniging op de sociale werkplaatsen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wilden al af van de verplichting. De komende maanden onderhandelen zij met vakbonden en kabinet over sociale wetgeving zoals de Participatiewet.