Vierde verdachte Kunsthalroof opgepakt in Boekarest

De Roemeense politie heeft gisteren een vierde man aangehouden in verband met de roof van zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam vorig jaar. Dat meldden Roemeense media gisteren.

De schilderijen uit de Tritoncollectie van de familie Cordia zelf zijn nog steeds niet teruggevonden. Dat meldde de Rotterdamse politie gisteren in een persbericht. Daarin schreef de politie ook dat de teamleiding van het onderzoeksteam en de officier van justitie die vorige week naar Roemenië reisden weer terug zijn. Zij zetten het onderzoek voort in samenwerking met de Roemeense justitie. De verdachten worden vooralsnog in Roemenië vervolgd.

De vierde verdachte is Petre C., de assistent van de Roemeense modeontwerper Catalin Botezatu. Hij zou twee van de gestolen schilderijen te koop hebben aangeboden aan zijn baas, miljonair en kunstliefhebber. Hij deed dit in aanwezigheid van een van de arrestanten. Botezatu is gisteren ook aangehouden en zijn huis is doorzocht, maar hij kwam ’s avonds weer vrij. C. is aangeklaagd voor het achterhouden van informatie.

Twee van de verdachten zijn in de dagen voor de kunstroof in de Kunsthal geweest, zo blijkt uit veiliggestelde camerabeelden. Zij hebben dat toegegeven, al zeiden ze vrijdag voor de Roemeense rechtbank dat ze de gestolen schilderijen nooit hadden gezien maar alleen een tentoonstelling van bronzen beelden hadden bezocht. Destijds was in de Kunsthal de tentoonstelling over Maillol al begonnen. Eén van de verdachten werkte voor een transportbedrijf.

De verdachten zouden de schilderijen hebben laten taxeren door een conservator van het Nationaal Museum voor Kunst. Zij is op vakantie en zal door het museum nog ondervraagd worden over haar rol.

Volgens Roemeense media zouden de rovers 60 miljoen euro gevraagd hebben voor de schilderijen. Dat is ver boven de werkelijke waarde van de zeven werken, die volgens deskundigen die de Tritoncollectie goed kennen en volgens experts van veilinghuizen tussen de 15 en 20 miljoen euro bedraagt. In documenten van de Roemeense justitie werd vorige week een verzekeringswaarde van 18 miljoen euro voor de zeven schilderijen genoemd.