Vandaag uitspraak in langlopend liquidatieproces

AMSTERDAM - Het liquidatieproces Passage wordt maandag vervolgd in de rechtbank in Amsterdam. Op de tekening v.l.n.r. advocaat Henk Brander, verdachte Pinnie S., officier van justitie Betty Wind, officier van justitie Nanette van Ditshuyzen, advocaat Nico Meijering, advocaat Peter Plasman, verdachte Ali A., verdachte Jesse R., rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars, verdachte Fred R., verdachte Mohammed R. en advocaat Jan-Hein Kuijpers. ANP COMIC HOUSE ALOYS OOSTERWIJK
AMSTERDAM - Het liquidatieproces Passage wordt maandag vervolgd in de rechtbank in Amsterdam. Op de tekening v.l.n.r. advocaat Henk Brander, verdachte Pinnie S., officier van justitie Betty Wind, officier van justitie Nanette van Ditshuyzen, advocaat Nico Meijering, advocaat Peter Plasman, verdachte Ali A., verdachte Jesse R., rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars, verdachte Fred R., verdachte Mohammed R. en advocaat Jan-Hein Kuijpers. ANP COMIC HOUSE ALOYS OOSTERWIJK Een zitting van het proces: v.l.n.r. advocaat Henk Brander, verdachte Pinnie S., officier van justitie Betty Wind, officier van justitie Nanette van Ditshuyzen, advocaat Nico Meijering, advocaat Peter Plasman, verdachte Ali A., verdachte Jesse R., rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars, verdachte Fred R., verdachte Mohammed R. en advocaat Jan-Hein Kuijpers. Tekening ANP / Comic House Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in het langlopende liquidatieproces Passage. In het proces, dat op 9 februari 2009 van start ging, staan elf verdachten terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen in de Amsterdamse onderwereld. Tegen zes verdachten eiste het Openbaar Ministerie in mei levenslang.

Als het aan justitie ligt gaan de criminelen Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslang de cel in voor hun rol bij de moorden en moordpogingen, zo schrijft persdienst Novum.

Tegen de overige verdachten zijn lagere straffen geëist. Verdachte Sjaak B., die wordt gezien als de wapenleverancier, moet als het aan het OM ligt vijftien jaar zitten. Tegen de inmiddels 60-jarige Pinny S. is twaalf jaar cel geëist voor het uitlokken van de moord op haar ex, sportschoolhouder Tonnie van Maurik. Nanpaul de B. zou betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van die moord, waarvoor acht jaar is geëist. Voor Freek S., die ook bij deze liquidatie betrokken zou zijn geweest, is te weinig bewijs, daarom heeft het OM om vrijspraak gevraagd.

Rol kroongetuige staat centraal

In het proces staat de rol van kroongetuige Peter la S. centraal. Een groot deel van de zaak is gebaseerd op verklaringen van La S. Het OM besloot in 2007 een overeenkomst met ‘Vieze Peter’ te sluiten. In ruil voor zijn verklaringen tegen de andere verdachten is hem strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma beloofd.

De samenwerking tussen La S. en justitie verliep stroef, maar toch blijft het OM vertrouwen houden in zijn verklaringen. Tegen de kroongetuige, die wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Kees Houtman, is acht in plaats van zestien jaar geëist. Hij werd afgelopen zomer vrijgelaten en krijgt ook dinsdag te horen hoe zijn straf uitpakt. De vraag is of de rechtbank meegaat in het door het OM gestelde vertrouwen in de verklaringen van de kroongetuige.

Jesse R. is een van de hoofdverdachten tegen wie justitie een levenslange celstraf eiste. Hij wordt verdacht van het medeplegen van alle zeven liquidaties, onder meer die op kroegbaas Thomas van der Bijl en vastgoedhandelaar Kees Houtman, beide in 2006. Het OM noemde de lijst door R. gepleegde moorden ‘indrukwekkend en schokkend’.

Dino S. wordt gezien als baas criminele organisatie

Verdachte Dino S. wordt door justitie gezien als de baas van de criminele organisatie waartoe de verdachten behoorden. Het OM verdenkt hem ervan opdrachtgever te zijn van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook tegen hem is levenslang geëist. Of de rechtbank die eis overneemt is onduidelijk aangezien de rechtbank zijn voorarrest in deze zaak in april ophief. S. bleef echter in de cel wegens een eerdere veroordeling in een drugszaak.

S. is niet de enige van wie de hechtenis in deze zaak is geschorst. Sjaak B., Nanpaul de B., Pinny S. en Freek S. wachten de uitspraak in vrijheid af. Meest opvallend is echter verdachte Ali A. Hij zat drie jaar en acht maanden in voorarrest, maar werd in 2010 voorlopig vrijgelaten, terwijl ook tegen hem levenslang is geëist voor zijn betrokkenheid bij vijf liquidaties of pogingen daartoe.

Grote ontbrekende in het grote proces is crimineel Willem Holleeder. Hij wordt door meerdere getuigen genoemd als hoofd van de criminele organisatie, samen met Dino S. Justitie besloot hem niet mee te nemen in het proces omdat het inmiddels te ver was gevorderd, maar liet weten Holleeder in het vizier te houden en niet uit te sluiten hem weer op te pakken. De verklaringen van La S. blijken ook over hem te gaan.

De laatste zittingsdag van het megaproces gaat vandaag om 10.00 uur van start in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West. Het voorlezen van het vonnis duurt tot ver in de middag

NRC-redacteuren Marcel Haenen en Merel Thie twitteren over de zaak vanuit de rechtbank.