Uitgeverij Meulenhoff verzuimde romans in te sturen voor Librisprijs

Er was gisteren geen roman uit het fonds van Meulenhoff op de longlist van de Libris Literatuurprijs te vinden. Dat kon ook niet, want de uitgeverij stuurde de eigen boeken niet op ter beoordeling, zo blijkt nu.

Op de website waar gisteren de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2013 bekend werd gemaakt, is ook de zogenaamde groslijst te vinden. Op die lijst staan alle romantitels die door de Librisjury meegenomen zijn in de beoordeling. Opvallende afwezigen op die lijst zijn titels uit het fonds van uitgeverij Meulenhoff, zodat gisteren dan ook geen Meulenhoff-titel op de longlist te vinden was.

Wat blijkt: Meulenhoff zond de boeken niet in, zodat de jury ze niet las en ze dus überhaupt niet op de longlist terecht konden komen. Schrijver Auke Hulst, die bij Meulenhoff Kinderen van het Ruige Land publiceerde, reageerde gisteren in een tweet furieus op ‘zijn’ uitgeverij:

‘Helaas, Kinderen van het Ruige Land niet op de longlist v/d libris. Maar wat wil je. Mijn uitgever is godverdomme VERGETEN IN TE ZENDEN!’

Het blijkt om in totaal zes titels te gaan, zo bevestigt Marc van Biezen, woordvoerder van Meulenhoff Boekerij. Dit zijn: Of ik gek ben van Michiel Stroink, Bountymeisje van Frans van Deijl, Villa Betty van Karin Overmars, De mooiste kleur die niet bestaat van Maartje Laterveer, IJsvrij! van Michiel Eijsbouts en dus Kinderen van het Ruige Land van Auke Hulst.

Van Biezen zegt dat het in de ‘hectiek’ mis is gegaan. “We hebben een selectie gemaakt welke boeken we in wilden zenden voor de prijs, maar dat is daarna niet gebeurd. We kwamen er pas achter toen gisteren de longlist werd gepubliceerd.”

De uitgeverij heeft inmiddels contact gezocht met de betreffende auteurs en verontschuldigingen aangeboden. Daarnaast heeft de uitgeverij aan de Libris-jury verzocht om de boeken uit het fonds alsnog te beoordelen. Dat verzoek is nog in behandeling. Patty Voorsmit, secretaris van de Stichting Literatuur Prijs, kan alvast wel zeggen dat er ‘reglementair in elk geval geen mogelijkheid’ bestaat dat dit nog tot de mogelijkheden behoort. Voorsmit komt later nog met een definitieve uitspraak over het verzoek.

Vier jaar geleden waren het de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, De Bezige Bij en De Arbeiderspers die vergaten om werk van hun auteurs in te zenden voor de prijs, die met een totaal van 65.000 euro aan prijzengeld een van de hoogst gedoteerde van Nederland en België is. In dat geval werden romans van Hans Münstermann , Paul Baeten Gronda, Jan Van Loy, Christiaan Weijts en Jan Cremer niet door de jury meegenomen in het oordeel.