Slechtvalk

Slechtvalk op het logo van Erasmus MC. Foto Garry Bakker

Slechtvalken (Falco peregrinus) hebben er een hangplek bij in Rotterdam. Overzagen ze hun jachtgebied eerder vanaf het Nationale-Nederlandenlogo op Gebouw Delftse Poort en vanaf beide Maasbruggen, nu hebben ze ook de nieuwe hoogbouw van het Erasmus MC aan de rand van het Museumpark ontdekt.

Afgelopen najaar zag ik al regelmatig een paartje rond het 120 meter hoge gebouw vliegen, en nu zit er af en toe een te rusten op het prominente logo. De roofvogel kiest meestal het onderste been van de ‘E’ in de blauwe handtekening van Erasmus. Het geoefende vogelaarsoog ziet het stipje direct, en met een verrekijker herken je er met gemak een slechtvalk in. Let vooral op de donkere, zware baardstreep die contrasteert met de lichte wangen, borst en buik. Gaat hij op de wieken, dan zijn het gedrongen silhouet en de snelle, ondiepe en elastische vleugelslag kenmerkend.

Het gaat goed met de slechtvalk in Nederland. Rond 1980 was er slechts een enkel broedpaar, in 2008 was het aantal opgelopen tot 50 en in 2011 broedden er 117 paren. Elke provincie heeft nu zijn broedende slechtvalken. In het centrum van Rotterdam werd de eerste in 2005 gezien, het bewijs van broeden (een verlaten ei) werd in 2009 gevonden op de Koningshavenbrug. Inmiddels zijn er meerdere slechtvalken jaarrond boven en in de stad te zien.

    • Kees Moeliker