Senatoren lusten bankiers rauw

Lloyd C. Blankfein, chairman and chief executive officer of Goldman Sachs Group Inc., is sworn in before a Senate Homeland Security and Governmental Affairs subcommittee hearing on Wall Street and the financial crisis in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, April 27, 2010. Goldman Sachs executives were grilled by U.S. senators probing the bank's mortgage business as Senator Carl Levin asked why it sold a set of investments the lender had itself labeled "shitty." Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg *** Local Caption *** Lloyd C. Blankfein Bloomberg

Het Amerikaanse Congres heeft de bevoegdheid onderzoek te doen naar misstanden of corruptie. Vorige eeuw richtte het zich meestal op politieke affaires, zoals Watergate. Senator Joe McCarthy gebruikte hoorzittingen voor zijn communistenjacht. Senaatscommissies roepen gretig toplieden uit het bedrijfsleven op, zeker bij kwesties die spelen in hun eigen staat. Sinds de kredietcrisis van 2008, die in veel staten tot grote werkloosheid leidde, worden bankiers opgeroepen na ieder groot verlies. Hoorzittingen waarin Senaatscommissies bedrijfsbazen ondervragen, zijn spectaculair. Vrijwel altijd zitten er schreeuwers in het publiek, en de senatoren laten zien dat ze de bankiers en zakenmannen rauw lusten. Berucht voorbeeld is de ondervraging van directeur Jamie Dimon, van JPMorgan Chase in juni over twee miljard verlies door te grote risico’s. Dimon erkende dat de bank fouten maakte en kreeg de hoon van de Democratische senator Sherrod Brown over zich. „Ik wil niet dat mensen in mijn staat hun baan verliezen, alleen omdat cowboys wat zitten te gokken.” In 2010 beet de Senaat zich vast in de manier waarop BP de olieramp in de Golf van Mexico aanpakte. De Congrescommissie nam geen genoegen met excuses van BP-directeur Tony Hayward. Afgevaardigde Bart Stupak kondigde aan „gehakt te maken” van Hayward. Na een ongemeen fel verhoor moest Hayward enkele weken later opstappen.

Guus Valk

    • Guus Valk