Rijksrecherche doorzoekt woning Roermondse projectontwikkelaar

Foto ANP / Marcel van Hoorn Van Pol wordt verdacht van het omkopen van voormalig VVD-senator en wethouder Jos van Rey (op foto). Foto ANP / Marcel van Hoorn

De rijksrecherche doorzoekt op dit moment de privéwoning van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. De doorzoeking begon vanmorgen even over negen uur. Ook de kantoren van zijn bedrijf Van Pol Beheer in Roermond worden doorzocht. Op andere adressen in en buiten Roermond worden documenten gevorderd, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Van Pol wordt verdacht van het omkopen van voormalig senator en wethouder Jos van Rey (VVD). Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, digitale bestanden en administratie.Aanhoudingen worden niet verricht, aldus de woordvoerder.

De actie van de rijksrecherche is de tweede in het corruptieonderzoek rond politicus Van Rey. Oktober vorig jaar waren er al doorzoekingen van zijn huis in Roermond, de woningen en bedrijven van zijn kinderen en het stadhuis van Roermond. Behalve van corruptie wordt Van Rey ook verdacht van het lekken van informatie tijdens de benoemingenprocedure voor een burgemeester.

Een deel van de administratie van het bedrijf van Van Pol is begin vorig jaar gecontroleerd door de Belastingdienst. In maart volgde een aangifte van de Belastingdienst tegen Jos van Rey wegens corruptie. Bekend is dat Van Pol een van de financiers was van het bedrijf Liba Adviesbureau BV. Dat bedrijf, op naam van de kinderen van Jos van Rey, is ook onderwerp van onderzoek door de rijksrecherche. Het bedrijf speelt mogelijk een rol in het betalen van smeergeld door projectontwikkelaar Van Pol aan Van Rey.

De relatie van Van Rey en Van Pol is vorig jaar ook bekeken door een onderzoekscommissie in opdracht van de gemeente. Dat gebeurde na krantenpublicaties over de innige band tussen Van Rey en Van Pol. De commissie-Sorgdrager signaleerde “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de corruptieaffaire rond VVD’er Jos van Rey in een uitgebreide productie. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.

    • Joep Dohmen en Paul van der Steen