Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Museum Catharijneconvent in Utrecht beroofd - ‘monstrans meegenomen’

Museum Catharijneconvent in Utrecht in 2009.
Museum Catharijneconvent in Utrecht in 2009. Foto ANP / Rick Nederstigt

Het museum Catharijneconvent in Utrecht is vanmiddag slachtoffer geworden van een roof. Twee jongens sloegen een vitrine in en gingen er met een buit vandoor op een scooter. Het lijkt er sterk op dat er een achttiende-eeuwse monstrans is meegenomen.

De politie Utrecht kan tegenover nrc.nl nog weinig zeggen over de buit, behoudens dat momenteel wordt onderzocht wat er precies weg is. Naar de twee daders wordt gezocht; zij vertrokken in de richting van de Nieuwegracht. Er zijn geen museummedewerkers bedreigd of gewond geraakt. De scooter waar de jongens op vluchtten is later teruggevonden bij het spoorwegmuseum. Burgernet is ingezet bij de zoektocht naar de daders.

Twitter avatar Burgernet_UT Burgernet Utrecht Actie: Pol Utr. Zoekt 2 man met bivakmuts, 1 zwarte jas en legergroene broek weg op rood/roestbruine scooter ri http://t.co/uyiHpvKT

Foto van vluchtende dader toont waarschijnlijk bijzondere monstrans

RTV Utrecht heeft een foto van een van de daders terwijl hij naar buiten loopt. Het lijkt er sterk op dat hij deze achttiende-eeuwse monstrans in zijn handen heeft. Over dat kunststuk schrijft de site van het museum:

“Deze unieke, zilver vergulde monstrans is vanaf vrijdag 14 november te zien in de Schatkamer van het museum. De monstrans van bijna een meter hoog is gemaakt omstreeks 1725 en rijkelijk voorzien van vijf diamanten sierstukken.”

Ook deze ooggetuige zag de dader met de monstrans weglopen. De politie kan nog niet bevestigen dat het stuk inderdaad tot de buit behoort.

Museum voor religieuze kunst in centrum van Utrecht

Het museum is een Rijksmuseum voor religieuze kunst, gevestigd in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Er staat een uitgebreide collectie bijzondere (kunst)historische objecten, veel van goud en zilver, vanaf de vroege Middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw.


Grotere kaart weergeven

Twitter avatar DaanvandenBorn Daan van den Born Wat zou er gebeurt zijn? Direct naast mijn huis :S #LangeNieuwstraat #Catharijneconvent http://t.co/RkcDKA63