Philips verkoopt audio- en videotak - door boete in de min

AMSTERDAM - Philips Domestic Appliances and Personal Care kantoor aan het IJ in Amsterdam. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK Het kantoor van Philips aan het IJ in Amsterdam waar de afdeling 'Domestic Appliances and Personal Care' huist. Het bedrijf wil zich meer toeleggen op deze tak van sport. Foto ANP / Koen Suyk

Philips haalde afgelopen kwartaal meer omzet, maar het nettoresultaat werd in de min gedrukt door de beeldschermkartelboete van de Europese Commissie en door kosten voor de reorganisatie. Dat maakte het elektronicaconcern vandaag bekend bij de kwartaalcijfers, meldt Novum. Ook liet het weten de activiteiten in audio, video, multimedia en accessoires aan het Japanse Funai te verkopen.

Philips boekte in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 7,2 miljard euro, een jaar ervoor was dat nog 6,7 miljard, een stijging van 6,68 procent. De vergelijkbare omzet steeg met 2 procent. Toch verdubbelde het nettoverlies van 160 miljoen naar 355 miljoen euro. Dit kwam onder andere door een boete van 313 miljoen euro vanuit Brussel, 358 miljoen euro reorganisatiekosten en 154 miljoen euro aan juridische kosten en verlies op de verkoop van onderdelen.

Het onderdeel Lifestyle Entertainment, waarvan vandaag ook bekend werd dat het onder licentie wordt verkocht aan Funai, verloor bijvoorbeeld meer dan 10 procent omzet.

Overeenkomst met Funai loopt 5,5, jaar

Funai, dat al samenwerkt met Philips in Noord-Amerika, betaalt een bedrag van 150 miljoen euro plus een onbekend bedrag aan licentiekosten voor de merknaam. Het Japanse elektronicabedrijf gaat onder de merknaam van Philips door met het maken van de audio-, video- en multimediaproducten. In eerste instantie loopt de overeenkomst voor 5,5 jaar, met een optie van nog eens vijf jaar. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond. Op die datum maakt Philips ook bekend hoeveel winst er mee wordt gemaakt.

Over het gehele jaar 2012 boekte Philips een omzet van 24,79 miljard, 8,9 procent hoger dan een jaar eerder, en een winst van 231 miljoen. In 2011 leed het bedrijf nog een verlies van 1,3 miljard euro. De omzet van divisies waar Philips zich verder op wil gaan concentreren, zoals persoonlijke verzorging en zorgapparaten, steeg met 10 procent.

    • Anouk Eigenraam