Ouders Tim Ribberink eisen excuses van VARA

Journalist van VARA-programma DeGids.fm trok de afscheidsbrief van de 20-jarige jongen in twijfel.

De ouders van Tim Ribberink verwachten een persoonlijk excuus van de VARA vanwege de geruchtmakende documentaire over hun zoon. Dat heeft de vertrouwensman van de familie van Tim, Marinus van den Berg, gisteren gezegd op een persconferentie.

Vorige week zond de VARA een radiodocumentaire uit over de 20-jarige Tim, die in november zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbericht schreef dat hij gepest werd. In het programma De Gids.fm zette de journalist Bert Molenaar vraagtekens bij het bestaan van de afscheidsbrief van Tim, die door zijn ouders werd geplaatst bij zijn overlijdensadvertentie. Ook trok Molenaar in twijfel dat Tim werkelijk werd gepest.

De ouders van Ribberink stuurden als bewijs een kopie mee van de originele afscheidsnotitie op de iPhone van Tim, die afgelopen vrijdag werd gepubliceerd in nrc.next. Dezelfde dag stuurde de VARA een verklaring uit: „Aan de ouders en nabestaanden van Tim zullen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden.”

De ouders van Tim zeggen bij monde van Van den Berg dat ze de verklaring nooit persoonlijk hebben ontvangen en vinden het „gebaar” van de VARA „onvoldoende”. Ze willen dat de VARA „terugkomt op de insinuerende beweringen” in de documentaire. Journalist Bert Molenaar wil niet reageren „om voor de hand liggende redenen”. NRC