Open longtubercolose bij patiënt in Jeroen Bosch Ziekenhuis

DEN BOSCH - Het nieuwe gebouw van het Jeroen Bos Ziekenhuis in Den Bosch. ANP WIM HOLLEMANS Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Foto ANP / Wim Hollemans

Bij een patiënt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is vorige week open longtuberculose vastgesteld. Het gaat om een patiënt die sinds 11 januari in het ziekenhuis lag, meldt het ziekenhuis vandaag aan Novum.

De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd sinds vorige week dinsdag bleek dat hij de ziekte bij zich droeg. Hij krijgt ook een medicijnenkuur. De GGD onderzoekt of de mensen met wie hij veel contact heeft gehad, zoals familie en vrienden, ook besmet zijn geraakt. Zij moeten een röntgenfoto van de longen laten maken. Ook krijgen ze een prik in de onderarm. Dat moet na drie tot vijf dagen duidelijkheid geven.

Omdat tuberculose veel tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en zichtbaar te worden, worden de verplegers en de patiënten met wie hij op de afdeling lag pas in maart onderzocht. Als meer mensen besmet zijn, worden ook mensen met wie hij minder contact had onderzocht.

De resultaten van het onderzoek worden in april verwacht. Tuberculose is een infectieziekte en is alleen overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander deze inademt. De kans is dan 10 procent dat deze persoon de ziekte ontwikkelt. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

    • Anouk Eigenraam