Ontwikkelaar vroeg en politicus liet het bouwen

Noem het de drie-eenheid van Roermond: wat ontwikkelaar Van Pol wilde, kreeg steun van politicus Van Rey. En dan bouwde VolkerWessels.

None

Projectontwikkelaar Harry Muermans zag het gebeuren in Roermond: de steeds hechter wordende band tussen wethouder Jos van Rey (VVD) en projectontwikkelaar Piet van Pol. Het moest een keer fout lopen, zegt hij.

Van 1982 tot 2000 was Muermans de compagnon van Van Pol, die een belang van 20 procent had in de Muermans Groep. „Na een opeenstapeling van irritaties zijn we uit elkaar gegaan”, zegt Muermans, zelf genoemd in de vastgoedfraudezaak Klimop, maar tot dusver niet voor de rechter gedaagd.

Na de breuk tussen Muermans en Van Pol werd de band tussen Van Pol en Van Rey alleen maar sterker, zegt Muermans. „Chapeau voor wat Jos van Rey in Roermond gedaan heeft. Toen hij in 1998 begon, was de werkloosheid 20 procent, nu 4 procent. Hij heeft veel tot stand gebracht. Zijn enige probleem is dat hij in hetzelfde kringetje is blijven hangen. Het was altijd dezelfde ontwikkelaar, dezelfde aannemer, dezelfde architect, dezelfde makelaar en dezelfde taxateur. Dat heb ik hem ook eens verteld. Ik zei: ‘Jos, kijk uit, dat gaat een keer fout.’ Toen was onze vriendschap opeens voorbij.”

Ze kennen elkaar al meer dan dertig jaar, VVD-politicus Jos van Rey (67) en projectontwikkelaar Piet van Pol (69). Nadat Van Rey vijftien jaar geleden in Roermond wethouder werd, ging in het stadhuis de deur open voor Van Pol. Nu wordt de rol van beiden onderzocht in een corruptieonderzoek van de rijksrecherche. Het onderzoek richt zich op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente, waarmee Van Pol bevoordeeld zou zijn door Van Rey.

In de wereld van Van Rey speelde, behalve Piet van Pol, ook VolkerWessels – een van de grootste bouwbedrijven in Nederland – een belangrijke rol, weet Muermans. „Van Pol als ontwikkelaar en vriend van Van Rey. Wessels als financier en bouwer.”

Als Van Pol geprofiteerd heeft van zijn vriendschap met Van Rey, dan heeft VolkerWessels dat ook. VolkerWessels, Van Pol en Van Rey waren afgelopen jaren in Roermond onafscheidelijk.

Kort gezegd ging het meestal zo: wat Piet van Pol wilde, kreeg van wethouder Jos van Rey binnen de gemeente prioriteit en werd gebouwd door Aannemersbedrijf Louis Scheepers, een dochteronderneming van VolkerWessels.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat VolkerWessels en Van Pol in Roermond samen veertien projecten hebben uitgevoerd of gepland: twee winkelcentra (47.000 vierkante meter), twee hotels, vier kantorencomplexen, 1.700 woningen en appartementen, vier ondergrondse garages, een bioscoop en twee centra met een cultuur- en horecafunctie.

De rijksrecherche bekijkt onder meer de verkoop in 2006 van het terrein van de voormalige Ernst Casimirkazerne aan Casimir Vastgoed BV, een bedrijf van Van Pol en VolkerWessels. De keuze van de gemeente voor Casimir Vastgoed was in strijd met het aanbestedingsbeleid, net als de daaropvolgende bouwopdracht van 3,1 miljoen aan dochter van VolkerWessels Louis Scheepers. Verantwoordelijk wethouder Van Rey drukte zijn stempel op de besluitvorming, concludeerde de commissie-Sorgdrager die de band tussen Van Rey en Van Pol vorig jaar onderzocht.

Casimir Vastgoed liet Louis Scheepers op het oude kazerneterrein 180 appartementen, winkels, een garage en kantoren (8.000 vierkante meter) bouwen. Toen de kantoren leeg bleven, kostte dat VolkerWessels als financier geld. Wethouder Van Rey schoot te hulp. Onder zijn leiding werden in 2010 de gemeentelijke diensten naar de lege kantoren gedirigeerd. De gemeente kocht het pand voor 14 miljoen euro. Veel te duur, volgens de oppositie. Bovendien verliep de aankoop in strijd met de gedragscode van de gemeente en wekte ook deze deal, volgens Sorgdrager, de schijn van belangenverstrengeling.

Van Pol liet in 2010 ook het Outdoor Center, een winkelcentrum, bouwen door Louis Scheepers. De grond had hij in 2009 voor negen ton gekocht van de gemeente. Onder verantwoordelijkheid van Van Rey hielp de gemeente bij de financiering. Van Pol hoefde het aankoopbedrag niet neer te leggen, want de gemeente verstrekte voor hetzelfde bedrag een hypothecaire lening.

Het jongste plan van Van Pol en VolkerWessels heet Jazz City. Het omvat een entertainment center, cafés en restaurants, driehonderd appartementen en een hotel. Aannemer Louis Scheepers gaat weer bouwen.

Ook hier is volgens Sorgdrager de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Het bedrijf van Van Pol en VolkerWessels kreeg van de gemeente de opdracht het terrein te ontwikkelen. Opnieuw werden andere projectontwikkelaars buitengesloten. En weer schoot Van Rey te hulp toen Van Pol en VolkerWessels geen externe financiers konden vinden voor de grond in het plangebied. Dat deed de gemeente toen maar, voor 9 miljoen euro.

De band tussen Van Pol en Van Rey was innig. Van Rey logeerde zeventien keer in de vakantievilla van Van Pol in Saint-Tropez en Van Pol boekte geld over naar Liba Adviesbureau BV. Dat bedrijf, op naam van de kinderen van Van Rey, financierde de verkiezingscampagnes van Van Rey en andere VVD’ers.

Uit de integriteitsmeldingen van burgemeester en wethouders van Roermond, die op grond van de Wet openbaarheid van bestuur zijn verstrekt aan deze krant, blijkt dat Van Rey ook persoonlijk contact had met miljardair Dik Wessels (66), die een controlerend belang heeft in VolkerWessels.

Op 11 juli 2007 meldde Van Rey een bezoek met Van Pol aan Dik Wessels, commissaris bij VolkerWessels. Daarna volgden trips betaald door Wessels, zoals een meerdaags verblijf in Schotland, platbodemvaren in Medemblik, een „ontbijtsessie” met Wessels, een bezoek met Wessels in de skybox van VolkerWessels bij PSV en een vergaderlunch met Van Pol, Wessels en Dick Boers, lid van de raad van bestuur van VolkerWessels. Toen Dik Wessels in 2011 zijn 65ste verjaardag vierde, waren Van Rey en Van Pol uitgenodigd.

De Belastingdienst voerde begin vorig jaar al een boekenonderzoek uit bij het bedrijf van Piet van Pol. In maart deed de Belastingdienst bij het OM aangifte van corruptie tegen wethouder Van Rey.

Uit het kadaster blijkt dat Van Pol daarna begon met het verkopen van onroerend goed in Roermond. Zo verkocht hij in juli vorig jaar twee cafés aan de Markt , twee appartementen aan de Grote Kerkstraat en het restaurant aan de Roersingel voor 1,5 miljoen euro. De vakantievilla in Saint-Tropez staat naar verluidt te koop voor 6 miljoen euro.

Piet van Pol en Dik Wessels kennen elkaar 25 jaar. De vriendschap dateert uit de tijd dat Van Pol en Muermans samen investeerden in Berlijn. De ondernemingen van Dik Wessels mochten de projecten in die stad bouwen.

Van Pol heeft nog steeds financiële banden met miljardair Dik Wessels. Laatsgenoemde leende Van Pol vorig jaar 750.000 euro – via de Zwitserse vestiging van zijn Luxemburgse beleggingsfirma Archand Sàrl. Als onderpand kreeg Archand vier recreatiewoningen aan een grindgat in het Limburgse Heel.

VolkerWessels is betrokken in meer onderzoeken naar fraude en corruptie in Zuid-Nederland. Het gaat om de Bredase woningcorporatie Laurentius en corporatie Vitaal Wonen in Limburg. In beide gevallen worden transacties en bouwopdrachten van bedrijven van VolkerWessels in Terneuzen, Breda, Tilburg, Eindhoven, Sittard en Roermond bekeken door forensisch onderzoekers. De directies van beide corporaties zijn ontslagen.

Van Pol en Van Rey wilden geen commentaar geven. VolkerWessels laat in een schriftelijke verklaring weten: „Wij herkennen ons absoluut niet in het beeld dat wordt geschetst. Er wordt altijd via wet en regelgeving gewerkt. Dat is ook hier gebeurd. Bij de genoemde onderzoeken (Laurentius en Vitaal Wonen) worden alle transacties van alle partijen onderzocht. Wij vinden dit vanzelfsprekend en daar waar we een bijdrage kunnen leveren zullen we dat zeker doen.”

Reacties naar onderzoek@nrc.nl

    • Joep Dohmen