Obama wil immigratiebeleid VS herzien - ‘nu meer kans van slagen’

US President Barack Obama points to the crowd after delivering remarks on immigration reform at Del Sol High School in Las Vegas, NV, January 29, 2013. Obama Tuesday hailed a "genuine desire" among warring US politicians to pursue immigration reform, ahead of a speech laying out his own approach to the politically fiery issue. AFP PHOTO/Jim WATSON President Obama tijdens zijn speech over hervorming van het immigratiebeleid in Las Vegas. Foto AFP / Jim Watson

De Amerikaanse president Barack Obama riep vanavond in een speech in Las Vegas het Congres op om het immigratiebeleid van de Verenigde Staten te herzien. Daarmee moet een ‘path to citizenship’ gecreëerd worden voor elf miljoen illegale immigranten in de VS.

Obama noemde het huidige systeem ‘al veel te lang kapot.’ Zijn speech werd verwacht, nadat Obama in november ruim 70 procent van de Latino-kiezers voor zich won. Eerder deze week kwam ook een groep invloedrijke Democraten en Republikeinen uit de Senaat met een plan voor immigratiehervormingen.

Over de elf miljoen illegale immigranten in het land zei Obama:

Ja, ze zijn hier illegaal binnengekomen. Maar deze elf miljoen mannen en vrouwen zijn hier nu… een overweldigend aantal van hen is niet op zoek naar problemen.”

Volgens Guus Valk, onze correspondent in de VS, heeft Obama’s poging nu meer kans dan tijdens zijn eerste termijn:

“Immigratie is een emotioneel onderwerp in de VS. In zijn eerste termijn heeft Obama ook geprobeerd het immigratiebeleid te veranderen, maar dat is toen tegengewerkt in het Congres. Nu heeft hij meer kans van slagen, want veel Republikeinen zien in dat ze iets moeten doen om de groeiende groep Latino-kiezers voor zich te winnen.”

Obama zei dat hij blij was dat beide partijen zich nu inspannen om de immigratiewetgeving te hervormen. Invoering van nieuwe wetgeving is echter nog ver weg: het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door de Republikeinen en die zien weinig heil in de progressieve voorstellen. Met name de Republikeinse achterban bevindt zich nog niet op het standpunt van de doorgewinterde politici en zijn fel tegen iedere regeling die lijkt op een ‘generaal pardon’ voor illegale immigranten.

    • Peter Zantingh