Modehuis Fendi knapt Trevifontein in Rome op

TOPSHOTS This picture taken on January 24, 2013 shows the Trevi fountain in Rome. Italian fashion house Fendi on January 28, 2013 announced it would finance a renovation of the Trevi Fountain in Rome, becoming the latest luxury group to fund repairs on a priceless heritage in times of austerity. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AFP

Anita Ekberg danste er met Marcello Mastroianni in Fellini’s La Dolce Vita. Toeristen gooien er jaarlijks voor een miljoen euro aan muntjes in. De Trevifontein in Rome heeft een opknapbeurt nodig en die zal er nu komen dankzij Fendi, het Italiaanse bontmodehuis waar Karl Lagerfeld artistiek leider is. Fendi betaalt de restauratie van 2,2 miljoen euro. Lagerfeld presenteerde de plannen gisteren in Rome.

Het wordt de grondigste opknapbeurt sinds de voltooiing van de fontein in 1762. De beelden worden schoongemaakt, het bekken wordt waterdicht en er komen ‘duifwerende’ maatregelen.

De werkzaamheden duren zo’n twintig maanden. Een deel van de fontein blijft te zien en toeristen kunnen altijd muntjes in het water gooien, waardoor ze volgens een oud bijgeloof een grotere kans maken ooit nog eens naar Rome terug te komen. In ruil voor de renovatie krijgt Fendi een bescheiden gedenkplaat.

Het Italiaans luxemerk Tod’s betaalt 25 miljoen euro aan de restauratie van het Colosseum in Rome. Afgelopen zomer was daar verzet tegen.