Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Met welke houtsoorten kun je de kachel stoken?

Waarom kun je je houtkachel of open haard het beste stoken met eiken-, beuken- of berkenhout, vroeg de redactie van nrc.next zich af. En waarom is vurenhout uit den boze?

Naaldhout is heel slecht voor je kachel, volgens Henk van Leeuwen van kachelwinkel ’t Stokertje in Epe. „Dat komt doordat er hars in zit. Die hecht zich aan de schoorsteenwand, waardoor de pijp dicht gaat zitten en dat kan brand veroorzaken.”

Nog een reden om geen naaldhout te stoken, volgens Roel Wageveld van Wageveld Haardhout in Oude Tonge: „Het spettert. Dat komt door die hars. Die spetters vallen op je vloer, op je kleding, het lijkt soms wel mitrailleurvuur.” Ook populierenhout raadt hij af. „Net gekapte populier bevat 80 procent water. Eenmaal gedroogd blijft er dan relatief weinig hout over. Voor één blok eikenhout heb je minimaal vijf blokken populier nodig. Wie populier stookt, kan net zo goed een kartonnen doos in zijn kachel stoppen.”

Eik, beuk, esdoorn en berk zijn de beste houtsoorten voor de kachel, zegt Wageveld. „Persoonlijk stook ik het liefst inlands eiken. Beukenhout geeft weliswaar iets meer warmte, maar het brandt wat korter. Eikenhout gloeit langer door.” En waarom inlands eiken? „Amerikaans eikenhout brandt ook prima, maar wat korter.” Berk en esdoorn hebben wat meer nadelen: „Berk geeft een mooie blauwe vlam, maar je doet er minder lang mee dan met eik en beuk, omdat het lichter is. Esdoorn brandt ook mooi, geeft op het hoogtepunt zelfs iets meer warmte dan eik en beuk, maar het brandt sneller op.”

Henk van Leeuwen van ’t Stokertje gebruikt beuk om zijn kachel aan te maken. „Dat brandt wat sneller dan eik. Dat komt doordat het opener van structuur is en er dus sneller lucht bij kan komen. Is de kachel op temperatuur, dan stook ik eik en beuk.”

En wat kost dat, hout stoken? Wageveld: „Een kuub beuken kost bij ons 105 euro, gedroogd 120 euro. Esdoorn en berk kosten respectievelijk 95 en 110 euro per kuub.” Wie echt geld wil besparen, koopt een pelletkachel, adviseert Van Leeuwen: „Daarin stook je brokjes geperst afvalhout. Dat scheelt 35 euro per kuub. En in tijden van crisis willen we toch graag goedkoop stoken.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl