Live meekijken: uitspraak in liquidatieproces ‘Passage’

Rechtbanktekening van het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Linksboven voorzitter Mr. Frits Lauwaars, naast hem 2 andere rechters. Links voorgrond: Parket, Ali A., Mr. Nico Meijering, Mr. Benedicte Ficq, Dino S., Mr. Geertjan van Oosten, Jesse R. Foto ANP / COMIC HOUSE / Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Amsterdam doet op dit moment uitspraak in het langlopende liquidatieproces Passage. In het proces, dat op 9 februari 2009 van start ging, staan elf verdachten terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen in de Amsterdamse onderwereld. Tegen zes verdachten eiste het Openbaar Ministerie in mei levenslang. De zitting duurt naar verwachting tot vier uur vanmiddag. Kijk hier live mee:

Als het aan justitie ligt gaan de criminelen Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslang de cel in voor hun rol bij de moorden en moordpogingen, zo schrijft persdienst Novum.

Tegen de overige verdachten zijn lagere straffen geëist. Verdachte Sjaak B., die wordt gezien als de wapenleverancier, moet als het aan het OM ligt vijftien jaar zitten. Tegen de inmiddels 60-jarige Pinny S. is twaalf jaar cel geëist voor het uitlokken van de moord op haar ex, sportschoolhouder Tonnie van Maurik. Nanpaul de B. zou betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van die moord, waarvoor acht jaar is geëist. Voor Freek S., die ook bij deze liquidatie betrokken zou zijn geweest, is te weinig bewijs, daarom heeft het OM om vrijspraak gevraagd.

Zitting duurt waarschijnlijk tot vier uur

De rechtbank zal vandaag in eerste instantie voorvragen behandelen, waarin onder andere wordt besproken of aan kroongetuige Peter la S. verboden toezeggingen zijn gedaan. Daarna zullen belangrijke bewijsbesluiten worden behandeld, zoals de bruikbaarheid van de verklaring van de kroongetuige.

Hierna worden beslissingen over deelonderzoeken behandeld, met als afsluiting de uitspraken over alle verdachten afzonderlijk.

ROL KROONGETUIGE STAAT CENTRAAL

In het proces staat de rol van kroongetuige Peter la S. centraal. Een groot deel van de zaak is gebaseerd op verklaringen van La S. Het OM besloot in 2007 een overeenkomst met ‘Vieze Peter’ te sluiten. In ruil voor zijn verklaringen tegen de andere verdachten is hem strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma beloofd.

De samenwerking tussen La S. en justitie verliep stroef, maar toch blijft het OM vertrouwen houden in zijn verklaringen. Tegen de kroongetuige, die wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Kees Houtman, is acht in plaats van zestien jaar geëist. Hij werd afgelopen zomer vrijgelaten en krijgt ook vandaag te horen hoe zijn straf uitpakt. De vraag is of de rechtbank meegaat in het door het OM gestelde vertrouwen in de verklaringen van de kroongetuige.

    • Anouk van Kampen