Leger waarschuwt: crisis bedreigt Egypte

Betogers tegen president Morsi in Kairo dragen plastic zakken om zich te beschermen tegen het traangas van de oproerpolitie. Foto Reuters

De Egyptische legerchef en minister van Defensie heeft vandaag gewaarschuwd voor „de ineenstorting van de staat” als de politieke richtingenstrijd voortduurt. De waarschuwing van generaal Abdel-Fattah al-Sissi kwam te midden van een nieuwe golf van geweld die sinds een week verscheidene steden treft. Meer dan vijftig mensen zijn om het leven gekomen bij aanhoudende botsingen met de oproerpolitie, de meesten in de Suezkanaalstad Port Said.

Pogingen van de fundamentalistische president Mohammed Morsi om de crisis te bezweren hebben nog geen effect. De politieke oppositie heeft geen gehoor gegeven aan zijn uitnodiging voor dialoog. Zij betoogt dat Morsi en zijn Moslimbroederschap de revolutie hebben gekaapt.

Generaal Abdel-Fattah al-Sissi waarschuwde in een toespraak tot cadetten dat het conflict tussen de verschillende politieke krachten „toekomstige generaties bedreigt”. Zijn toespraak werd gepubliceerd op de officiële Facebook-pagina van de Egyptische strijdkrachten. Het leger is ingezet in de onrustige steden aan het strategische Suezkanaal, en president Morsi heeft er een avondklok afgekondigd. Maar grote menigten betogers in Port Said, Suez en Ismailia trokken zich daar niets van aan. Ook in Kairo werd weer geprotesteerd. Bij nieuwe botsingen vielen in Port Said weer twee doden.

Analisten denken niet dat Sissi’s boodschap een aanwijzing is dat het leger de macht terug wil die het van 1952 tot feitelijk vorig jaar in handen had. Maar zijn waarschuwing onderstreept hoe moeilijk de periode is die Egypte doormaakt. Behalve met politieke verdeeldheid en straatgeweld kampt Egypte ook met een economische crisis. Generaal Sissi noemde de economische, politieke en sociale problemen waarmee het land wordt geconfronteerd „een werkelijke bedreiging voor de veiligheid van Egypte en de samenhang van de Egyptische staat”. (Reuters, AFP)